Ердоган: До края на годината Турция започва добива на газ от Черно море

OFFNews 10 октомври 2022 в 20:19 5571 4

В проучвателните дейности участват няколко кораба, включително пет сондажни кораба

Снимка Хюриет

В проучвателните дейности участват няколко кораба, включително пет сондажни кораба

До края на тази година планираме да започне експлоатацията на резервите от природен газ в района на Черно море. Щом започнем добива на газа от Черно море, веднага ще започнем да се радваме на придобивките. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА, пред участниците в тържественото откриване на новата 2022/2023 академична учебна година в Истанбул.

По думите му в проучвателните дейности участват няколко кораба, включително пет сондажни кораба.

Всички тези кораби са наши. Купихме ги на разумни цени. От една страна те извършват сеизмични проучвания, а от друга осъществяват сондажните работи. Ще реализираме възможностите, които имаме в добива на природен газ и петрол в акваторията на Черно море, заяви още Ердоган.

Неотдавна държавният глава съобщи, че на дъното на Черно море са открити 320 млрд. куб. м газ, като общото количество природен газ в откритите находища през последната година е достигнало 540 млрд. куб. м.

В началния етап се планира добивът на газ дневно да бъде около 10 млн. куб. м., а в рамките на 3-4 години се планира обемът да достигне 40 млн. куб. м. дневно.

Според енергийните експерти откритията ще позволят на Турция да внася по-евтин газ и да намали значително годишните енергийни разходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

3

Ако им разрешат американците или французите, ще им спретнат някоя война я с кюрди, я с гърци.

1215

2

Lyubo

11.10 2022 в 00:01

А аз пък се питам, как така в Черно море има газ за Турция, а за нас няма ! И дали не е защото "големия брат" така е казал за да може да ни породава от неговия CNG !!!

345

1

Джендо Джедев

10.10 2022 в 22:50

Май и "Турски поток" ще намали дебита... :D Поради ненужност.