Ердоган: Анкара ще разруши всички антитурски планове

OFFNews 16 януари 2020 в 15:50 2287 0

Снимка АА

„Анкара ще продължи да разрушава плановете на антитурските кръгове, които с нетърпение очакват краха на политиката на Турция. Провалихме капаните, заложени за нашата икономика и отново сме концентрирани в развитието на производството, търговията и трудовата заетост, и отваряме вратите на новата визия“.

Това заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. „Много вътрешни и външни кръгове се притесниха от нашите амбиции за развитие. Станахме мишена на невиждани удари от най-различен характер, не се предадохме нито на терористите, нито на икономическите наемни убийци. Платихме много скъпа цена и преживяхме горчиви загуби, сблъскахме се с много клопки, но успяхме да се вдигнем, въпреки подготвяните сценарии за провал на страната ни“, допълни той.

Пред участниците в заседанието за резултатите от 2019 г. Ердоган отчете, че 1 161 пункта от общо заложените 1 451 в програмата на правителството за миналата година са изпълнени успешно. „Единадесетият петилетен план за развитието на Турция е пътна карта за властите за периода до 2023 г. Правителството поетапно ще реализира тази програма, ще продължи мониторинга и оценката на предприетите стъпки“, посочи турският лидер.

Той отбеляза, че ръстът на БВП през 2020 г. ще достигне 5%, което е повече от темповете на ръста на глобалната икономика, прогнозирани до нивото от 3, 4%. Ердоган посочи, че в новата икономическа програма е планирано понижение на инфлацията до 8, 5% за тази година, а за следващата – до 4, 9%. Освен това се предвиждат 3, 2 млн. работни места, а през 2022 г. безработицата трябва да спадне до нивото от 9, 8%.

През 2019 г. са неутрализирани 1 250 терористи от ПКК, предотвратени са много терористични актове, отчете президентът. Той коментира ситуацията в Източното Средиземноморие и подчерта, че съгласно договореностите с Либия за юрисдикцията върху него през тази година турските власти ще издадат лицензи за проучвания и разработка на морските находища. За начало корабът „Оруч Рейс“ провежда сеизмологични изследвания.

„Турция изпраща войски в Либия, за да подкрепя признатото правителство и да осигури стабилността в тази африканска страна. Ние осъзнаваме, че безопасността на Турция започва далеч отвъд пределите й и задействахме всички налични политически, икономически, хуманитарни, дипломатически и военни ресурси за стабилността в страните на юг от границите ни“, заяви Ердоган.

Президентът съобщи, че през първата половина на годината е планирано откриването на две генерални консулства на Турция в Ирак – в Басра и Мосул, и още две дипломатически мисии там в Ан-Наджаф и Киркук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!