Ердоган: Ако се наложи, турската армия ще защити кипърските турци, не се съмнявайте

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2019 в 21:10 3188 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

„Никой не следва да се съмнява в това, че при необходимост турската армия без колебание ще повтори стъпката си отпреди 45 години, когато трябваше да защити живота и сигурността на кипърските турци“.

Това е част от посланието на турския президент Реджеп Ердоган по повод 45 г. от военната операция на Турция на остров Кипър през 1974 г., цитирано от Анадолската агенция.

„Турция започна мирната операция в Кипър, за да защити правата и интересите на кипърските турци, които са равностойни собственици на острова. Целият свят и сега вижда решимостта на Турция по този въпрос. Онези, които считат, че еднолично владеят природните богатства на Кипър и региона, ще се сблъскат с решителната позиция на Турция и Кипър. Никой не може промени факта, че кипърските турци са неотделима част от турската нация“, се посочва в изявлението на Ердоган.

Анкара предприе военната операция на острова през 1974 г., след като 5 дни по-рано кипърските гърци организираха преврат с намерението да обединят Кипър с Гърция. Оттогава островът е разделен на две части, като северната турска е призната само от Турция.

За честванията на годишнината при кипърските турци в Никозия пристигна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Той каза, че кипърското урегулиране е възможно само на принципа на равноправното партньорство. „Кипърският въпрос е на политическата воля. Турската страна демонстрира волята си за урегулирането му и за равенството, а гръцката – за нерешаването му и за неравенство. Очевидно е, че гръцката общност на острова няма намерение да споделя политическата власт с кипърските турци.“, посочи той.

Вицепрезидентът подчерта, че енергийните ресурси на Източното Средиземноморие трябва да се разглеждат като възможност за гарантиране на мира и стабилността в Кипър. „Анкара ще защитава в Източното Средиземноморие правата и интересите на Турция в Северно-кипърската турска република. Турция ще продължи да добива природен газ с предишната си решимост и няма да позволи на никого да игнорира интересите на местните турци“, подчерта заместникът на Ердоган.