ЕП порица Шарл Мишел за дивангейт, Фон дер Лайен подготвя алтернатива на Истанбулската конвенция

OFFNews 26 април 2021 в 22:10 2944 0

Снимка Снимка Президентство на Турция - пресцентър

Европейският парламент порица председателя на Европейския съвет Шарл Мишел заради "дивангейт", при който шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен се оказа без стол.

По време на визитата на европейската делегация в Анкара в началото на месеца председателят на Европейската комисия се оказа без кресло, каквото имаше за двамата мъже на срещата - турския президент Реджеп Ердоган и Шарл Мишел, а тя беше принудена да седне на отдалечен диван. Случаят стана по-известен като "дивангейт".

Последва остра реакция от ЕК, откъдето определиха отношението към Фон дер Лайен като "пренебрежително". Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пък заяви, че международният протокол е бил спазен и официално извинение нямаше.

Няколко дни по-късно Шарл Мишел се извини за липсата на реакция и заяви, че "не може да спи добре нощем".

По време на заседанието на ЕП днес представителите на Европейската народна партия заявиха, че в ЕС няма две класи председатели на институции, а "срещата е оставила впечатление не за сила, а за слабост и липса на единство", предаде БТА.

Според групата "Идентичност и демокрация" гафът е "една от най-грозните страници в европейската дипломатическа история".

Европейските консерватори и реформатори казаха, че председателят на Европейския съвет е бил "от грешната страна" и допълниха, че "правилната страна на историята не е откъм турския президент Реджеп Ердоган".

Фон дер Лайен също коментира случая. Тя заяви, че се е чувствала "наранена" и "сама" по време на срещата в Анкара и допълни, че с нея са се отнесли така "само защото е жена", предаде Асошиейтед прес.

"Всеки вид насилие над жени и деца е престъпление. Трябва да го наречем престъпление и то трябва да бъде наказано като такова", каза още тя.

Същевременно Фон дер Лайен съобщи, че до края на годината ЕК "ще предложи алтернативно законодателство (на Истанбулската конвенция) за предотвратяване и борба с насилието над жени и деца, офлайн и онлайн".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови