Енергото в Херсон призова за бойкот на руските сметки за ток, 780 селища са без електричество

OFFNews 18 юли 2022 в 08:20 3915 0

Към 17 юли 789 населени места в Украйна са без електричество

Снимка УКРИНФОРМ

Към 17 юли 789 населени места в Украйна са без електричество

Украинската компания Херсонобленерго, която е доставчик на електроенергия в окупирания Херсон и областта призова населението да не плаща за ток по посочените от окупационните власти руски банкови сметки. Компанията публикува на сайта си съобщение, в което предупреждава за измама – подмяна на украинските сметки със сметки на окупатора.

„Отново лица, които нямат нищо общо с „Херсонобленерго“ АД и снабдяването с електроенергия на територията на Херсонска област, разпространяват манипулативни съобщения в социалните мрежи с призив за плащане на електроенергия по сметките на окупационна компания. Подчертаваме, че това е измама.“- се казва в съобщението.

От украинския доставчик информираха населението, че в момента не засичат електромери и не посещават домовете на клиентите си. Доставките на електричество в окупираната Херсонска област и самия Херсон продължават да се извършват от контролираните от Киев „Херсонобленерго“ АД и „Херсонска областна енергоснабдителна компания“ ООД.

В резултат на нахлуването на Русия на 24 февруари и водените бойни действия на територита на страната към 17 юли без електричество са 780 населени места и 579 хиляди абоната, съобщи на сайта си Министерството на енергетиката на Украйна. Без газ са 245 хиляди домакинства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови