Емблемата на еврото се продава. Банките са пас

OFFNews 04 юли 2022 в 20:30 3052 0

скулптура

Снимка Архив

Емблемата на еврото.

Емблемата на еврото - синята скулптура пред бившата сграда на Европейската централна банка във Франкфурт, е обявен за продажба, съобщава "Политико".

14-метровият монумент бе издигнат при въвеждането на евровите банкноти през 2001 г. Но сега поддръжката му е доста скъпа.

Скулптурата е дело на немския художник Отмар Хьорл и се поддържа от организация с нестопанска цел в сферата на културата през последните 21 г. Нарастващият вандализъм и липсата на спонсорство са принудили организацията да продаде произведението на търг до октомври.

"Свързахме се със 110 банки през последните 12 месеца и 90 дори не си направиха труда да ни отговорят", коментира председателят на НПО-то Манфред Пол.

ЕЦБ, която дава 15 000 евро годишно за поддръжка на скулптурата, също не е заинтересована да увеличи подкрепата си и дори не е присъствала на кръгла маса през април, която имала за цел да осигури финансиране, посочва Пол.

По думите му заявен интерес са получили от много хора и компании, желаещи да купят 50-тонното произведение на изкуството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови