Ема Морано - жената, която живее в трето столетие

OFFNews 29 ноември 2016 в 17:10 16199 0

Днес рожден ден празнува Ема Морано - последният жив човек, роден през XIX век.

Италианката става днес на 117 години и ще празнува с песни и танци със семейството си живота, в който тя е преминала през три столетия.

Морано е родена през 1899 година, когато Британската империя започва втората Бурска война. Тя е едно от осемте деца в семейството, в което се раждат пет момичета и три момчета.

Столетницата вече е знаменитост - тя има собствена страница в Wikipedia, а дългият ù живот ще бъде отбелязан с парти и концерт, организирани от управата на северния италиански град Вербания, където тя живее.

Спектакълът ще разкаже за живота ù, от преживяното по време на две световни войни до нейната работа във фабрика за юта и смелостта ù да се раздели със съпруга си във времена, когато на развода се гледало с много лошо око.

Морано официално бе призната за най-възрастният жител на планетата, след като родената на 6 юли 1899 г. Сузана Мушат Джоунс почина в Ню Йорк през месец май.

Една от тайните на дълголетието на Морано е фактът, че възрастната дама, противно на съветите на диетолозите, яде по три яйца всеки ден, две от които сурови, както и малко сурова кайма.

Тя се придържала към този режим, откакто лекар я посъветвал, че това би било добре за здравето ù, след като я диагностицирали с анемия, когато била на 20 години.

Социалният ù живот вече е малко ограничен - не защото зрението или слухът ù са помрачени, а защото, за съжаление, всичките ù приятели вече са починали.

"Приятелите ù са в гробището, за съжаление", казва Роси Сантони, 72-годишна роднина, която помага на възрастната дама.

Морано е родена в село Чивиаско, провинция Верчели, в годината, в която Гулиелмо Маркони излъчва първия радио сигнал през Ламанша.

Най-възрастната жителка на планетата работела във фабрика, където правила чували от юта. После станала готвачка.

Освен че консумира сурова храна, не пуши, но пийва по малко вино. Тя отдава дълголетието си на факта, че е изоставила жестокия си съпруг през 1938 година, малко след смъртта на единственото ù дете на 7-месечна възраст. Никога повече не се е омъжвала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!