Елизабет II удостои с рицарски звания създателите на оксфордската ваксина срещу COVID-19

OFFNews 12 юни 2021 в 16:02 1233 0

Снимка GettyImages

Kралица Елизабет Втора удостои с рицарски звания учените от университета Оксфорд, разработили ваксината срещу COVID-19 съвместно с "АстраЗенека", предаде БТА.

Сред провъзгласените са Сара Гилбърт от института Дженър в Оксфорд, която е един от създателите на ваксината, директорът на института Ейдриън Хил, ръководителят на работната група, извършила изпитанията на ваксината, Андрю Полард, Питър Хорби и Мартин Ландри от университета Оксфорд, участвали в тестовете и доказали, че дексаметазон може да се използва при лечение на тежко болни от коронавирус пациенти.

Сред отличените е и Кейт Бингам, ръководител на работната група по ваксините срещу COVID-19 към британското правителство.

Общо 1129 души получиха почетни звания от монарха за работата им в обществото по време на пандемията. 

Двадесет и пет годишният Рис Малоуз получи медал на Британската империя за участието си в преструктурирането на бутилираща компания от Уелс, произвела над един милион бутилки за дезинфектанти заедно с шотландска дестилерия.

Джон Браунхил и Аманда Гест също получиха медал на Британската империя за инициативата им "Храна за герои" (Food4Heroes), доставила над 200 000 порции храна за работещите в британското здравеопазване.

Сред отличените е и актьорът Джонатан Прайс, който ще играе ролята на покойния вече съпруг на кралицата принц Филип във финалните епизоди на сериала на Нетфликс "Короната". Ветеранът Енгълбърт Хъмпърдинк също получава медал на Британската империя за приноса си към музиката.

По традиция списъкът с отличените с държавните отличия се обявява два пъти годишно - около Коледа и през юни, когато се отбелязва официално рождения ден на кралица Елизабет Втора.

Отличените са представители на науката, културата, спорта, на обществения и на благотворителния сектор и са се подбират измежду номинации, направени от обществени организации и от правителството. Обикновено отличията се връчват лично от кралица Елизабет Втора или от високопоставен член на британското кралско семейство в Бъкингамския дворец.

Миналата година заради пандемията списъкът с наградените по повод рождения ден на кралицата бе оповестен през октомври.

Орденът на Британската империя е учреден през 1917 година от крал Джордж Пети. Наградата има пет степени - кавалер на ордена на Британската империя, офицер на ордена, следван от командор, рицари и дами-командори и рицари и дами на Големия кръст на ордена. Последните две категории дават право на носителите им да прибавят титлите "сър" и "дама" към имената си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!