Еквадорските банани за Русия са спасени. Кито няма да даде оръжия на САЩ за Украйна

OFFNews 20 февруари 2024 в 16:45 6500 8

банани

Снимка DW

Еквадор официално се отказа от намерението си да изпрати на САЩ съветските си оръжия, които Вашингтон планираше да предаде на Киев.

"Еквадор няма да изпраща никакви военни материали на страна, която участва в международен въоръжен конфликт", обяви външният министър на южноамериканската държава Гибриела Зомерфелд, цитирана от Дойче веле.

През януари еквадорският президент Даниел Нобуа обяви плановете си да прехвърли на САЩ оръжия от съветски тип в замяна на по-модерни американски оръжия. Очакваше се Еквадор да достави на САЩ шест военни хеликоптера, ракети с далечен обсег и системи за противовъздушна отбрана на стойност 200 млн. долара.

Русия обаче енергично се противопостави на сделката. Според руското онлайн издание BFM.ru малко след като станаха известни плановете на Еквадор, "се оказа, че Росселхознадзор е открил вредител - гърбава муха - в бананите на петима еквадорски доставчици и забрани вноса на тези продукти".

По-късно Росселхознадзор изрази загриженост за карамфилите, доставени в Русия от Еквадор през Нидерландия, Германия, Латвия и Литва, "поради откриването на западен (калифорнийски) цветен трипс в тях". На 3 февруари агенцията съобщи на сайта си, че е изпратила съответните призиви до компетентните органи на тези страни от ЕС с искане да се спре сертифицирането на еквадорските карамфили от 9 февруари.

"Ако доставките на заразени цветя в Русия от тези страни продължат, Росселхознадзор ще бъде принуден да премине към следващия етап на въвеждане на ограничителни мерки срещу други видове цветя", се казваше тогава в прессъобщението.

Руската забрана за внос на банани от Еквадор беше отменена на 16 февруари. На следващия ден руските медии съобщиха, че след среща между руския посланик в Еквадор Владимир Спринчан и еквадорския президент Даниел Нобоа Еквадор е преразгледал решението си да достави военно оборудване от съветски тип на САЩ.

"От еквадорска страна беше потвърдено, че страната, предвид неутралния си статут и постоянното си членство в ООН, не може да допусне да бъде въвлечена в конфликт на ничия страна. Позицията на Еквадор не е да изпраща оръжия и боеприпаси в горещи точки, а да насърчава уреждането на конфликтите по мирен път, с помощта на дипломатически инструменти", заяви тогава руският дипломат.

Спринчан уточни, че президентът Нобуа "е уверил, че от еквадорска страна ще бъдат положени всички усилия, за да се отговори на опасенията на руските фитосанитарни власти".

Според руските медии на Русия се падат 21% от износа на банани от Еквадор. В същото време 95% от бананите на руския пазар са от Еквадор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

9

GB

20.02 2024 в 23:30

И като знам колко помощ получават от САЩ в обучение, въоръжение, и т.н. Нямах идея, че още имат съветско въоръжение...

2994

8

Гражданин

20.02 2024 в 21:56

Еквадорците колко ли банани трябва да произведат, че да си купят в бъдеще читави оръжия. Русия нито ги произвежда, нито за банани и цветя скоро ще има валута. Бедните затова са бедни, щото се на куците коне залагат

1000

7

PaulPierce

20.02 2024 в 20:21

Предполагам не им е приятно на рашистите да бъдат ликвидирани с оръжия, произведени от бащите и майките им, но сами са избрали този път. В този смисъл, еквадорците могат да попият ценен опит от Нинова и Радев и да продадат този скрап на нашите приятели от Полша

2073

6

Johnny B Goode

20.02 2024 в 19:16

Важно нещо са бананите. Дефиницията на комунизма е "електрификация, власт на съветите и липса на банани".

Жалки са и рашките и банановите републики.

1935

5

Муню

20.02 2024 в 18:06

Лавров спаси шебеците от глад!!!
Само да внимава, че шефа може да му завиди за този уникален дипломатически успех! Всичка знаят какво може да последва :)

1000

4

Ендевър

20.02 2024 в 17:25

"се оказа, че Росселхознадзор е открил вредител - гърбава муха - в бананите на петима еквадорски доставчици и забрани вноса на тези продукти"
От статията се разбира, чеРосселхознадзор вече е разрешил вноса на Гърбавата муха от Еквадор.
Явно новият хит на трапезата на гладния руски мужик е супа от Гърбава еквадорска муха :)!

2099

3

Mateevk

20.02 2024 в 17:23

Леле, колко елементарно! Руският посланик да казва какво си искал да кажеш. Да се надяваме че епичната битка на Еквадор за дипломатическо решение на "братския" руско- украински "конфликт" ще се увенчае с пълен успех и двете враждуващи страни ще седнат на една маса, отрупана с банани.

345

1

Джендо Джедев

20.02 2024 в 16:51

Така е то, когато си бананова република...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика