Еквадор обвинява Асандж в шпионаж за други страни

Последна промяна на 15 април 2019 в 13:04 725 0

Джулиан Асандж

Снимка АА

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е опитал да ползва посолството на Еквадор в Лондон като „център за шпионаж“ и многократно е нарушавал условията за престоя си там, твърди президентът Ленин Морено в ексклузивно интервю пред британския The Guardian.

„За съжаление, от нашата територия и с разрешението на властите от предишното правителство, в еквадорското посолство в Лондон са били предоставени възможности за намеса в процесите в други страни“, казва Морено. Той подчертава, че Еквадор уважава политиката на всяка държава и не може да позволи посолството му да бъде „център на шпионажа“. Според него, решението Джулиан Асандж да бъде лишен от правото на убежище е било прието на базата на международното законодателство, но никакви други страни не са оказвали натиск върху еквадорските власти. Морено допълва, че Великобритания е предоставила писмени гаранции за това, че Асандж няма да бъде екстрадиран в държава, където той може да бъде под заплахата от смъртно наказание.

На 11 април британската полиция арестува Асандж в Лондон, след като еквадорските власти отмениха правото му на убежище. Задържането му е и заради искането на САЩ той да им бъде предаден. В Америка основателят на WikiLeaks е обвинен в разгласяване на секретна информация, за което може да получи затвор до 5 години.

В Швеция срещу него бе заведено дело за изнасилване и сексуално посегателство от 2010 г. самият той твърди тогава, че разследването е политически мотивирано, тъй като е започнало след мащабните публикации на документи на Пентагона в WikiLeaks. Предварителното разследване срещу Асандж в Швеция бе прекратено през май 2017 г., но миналия четвъртък прокуратурата получи иск от адвоката на шведския ищец за възобновяването му.

Биологичният баща на Джулиан Асандж – Джон Шиптън, който живее в Мелбърн, се обърна към австралийския премиер Скот Морисън с молбата да помогне синът му да бъде екстрадиран в Австралия. В момента арестуваният очаква решението на британския съд в затвора Белмарш в югоизточен Лондон, наричан още „английският Гуантанамо“. Вашингтон полага активни усилия за екстрадицията му в САЩ, за да бъде привлечен под съдебна отговорност.

В интервю пред CNN вицепрезидентът Майк Пенс призова Асандж да бъде предаден на Америка, тъй като основателят на WikiLeaks и неговият портал са работили като „неправителствена вражеска служба за разузнаване, действаща по задания от държави като Русия“. Според втория човек в администрацията на Белия дом, Джулиан Асандж е участвал в най-голямата в историята на САЩ кампания по разгласяването на секретна информация и е поставил под риск американските военни. „Именно заради това министерството на правосъдието настоява за екстрадирането на Асандж“, уточнява Пенс.

Едновременно с това правосъдното ведомство на САЩ се обърна към британските власти с искане Асандж да му бъде предаден и повдигна обвинение срещу него за заговор с цел разбиване на паролите на защитените компютърни сървъри на Пентагона. Според американските власти, Асандж е помогнал на бившия военен Брадли Менинг /който смени пола си и стана Челси Менинг/ в подбора на кодовете за сървърите.

Докато САЩ настояват да получат Асандж, на негова страна застанаха водещи американски медии с предупреждението, че процесът срещу него ще бъде в нарушение на първата поправка на конституцията, която гарантира свободата на словото. В случай, че той бъде привлечен под наказателна отговорност, обвинения могат да бъдат повдигнати и срещу The New York Times и The Washington Post, които публикуваха грамите на WikiLeaks.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !