Украйна удари Крим с китайски ракети, Киев твърди, че са унищожени руски крилати ракети "Калибър" (обновена)

Железопътната структура в Джанкой е важна за цялата логистика на Москва към окупираните територии и фронта

OFFNews 21 март 2023 в 07:55 10456 11

отбрана

Снимка Ukraine UA

Противовъздушна отбрана на Украйна

Украинското министерство на отбраната заяви, че взрив в град Джанкой, разположен в северната част на Кримския полуостров, е унищожил крилати ракети на руския Черноморски флот, предаде Ройтерс. Според руски военни блогъри атаката на ВСУ е осъществена с китайски дронове Mugin-5 / SkyEye 4450 и е предварително подготвена провокация за визитата на президента на КНР Си Дзинпин в Москва. В Джанкой, според очевидци, с помощта на дронове са отдадени 21 салюта - толкова са били взривовете, регистрирани от местните.

Властите в Крим обаче опровергаха информацията за поразени ракети и заявиха, че е имало нападение с дронове от украинска страна, но не са били нанесени щети на железопътната линия и инфраструктурата в северната част на полуострова, допълва ТАСС.

"Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт", заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското министерство на отбраната.

ГУР допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

"В околностите на Джанкой се е активирала системата за ПВО. По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин. За съжаление, един човек е ранен", заяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. "Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание", написа в "Телеграм“ неговият съветник Олег Крючков.

Целта на всички свалени над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков. 

Украински източници сочат, че в Крим е бил атакуван най-важният железопътен възел и е бил унищожен ешелон с военна техника. Гарата в Джанкой е мястото, където се събират всички железопътни разклонения на мрежата в Крим. Затова извеждането от строя на този възел може да парализира доставките за руснаците в две посоки – както от полуострова към Крим, така и обратно. Елиминирането на железопътната точка в Джанкой би усложнило трафика и на пътническите влакове и на военните ешелони. С пътнически влакове доставят за фронта бойци.

Според „Русская Весна“ въздушната атака срещу Джанкой е била извършена с помощта на китайските безпилотни апарати Mugin-5 и SkyEye 4450. Същият модел дронове за първи път са засечени във войната в Украйна на 22 юни м. г. при украинската атака срещу Новошахтинската рафинерия в Ростовска област. Впоследствие украинците са ги използвали за удара срещу щаба на Черноморския флот в Севастопол, а на 22 септември един дрон падна в Джонкой направо на улицата. С китайските дронове Mugin-5 / SkyEye 4450 Киев буквално е открил постоянна линия до Джанкой – полетите им са почти по график всяка седмица.

Атаката от миналата нощ изненада и вбеси руските пропагандисти и военните блогъри заради символиката – китайски дронове срещу Русия по време на посещението на президента Си. Близкият до Евгений Пригожин телеграм канал Grey Zone буквално се подиграва с кръговете в Русия, които натоварват с големи надежди визитата на китаеца в Москва. Каналът иронизира друг извор от Телеграм – Parker, който твърдеше, че

„изхождайки от здравия смисъл по време на визитата на Си в Москва Киев не би трябвало да предприеме никакви по-резки движения и провокации, защото три дни в днешната ситуация нищо няма да решат, но опитите за изостряне на положението по време на задграничната визита на Председателя, еднозначно ще бъдат приети от КНР като оскърбителен жест“.

По-рано ДПА съобщи, че Норвегия е доставила осем танка "Леопард 2" на Украйна, за да помогне в отблъскването на руското настъпление. Информацията е на норвежките въоръжени сили. Танковете са пристигнали и са готови за експлоатация.

"За Украйна даряването на танкове ще бъде ключово за способността ѝ да извършва настъпателни операции и да си връща територии, окупирани от Русия", заяви подполковник Ларш Янсен.

Норвегия съобщи през февруари, че ще даде на Украйна осем от своите 36 по-стари танкове "Леопард 2А4". Осло каза също, че ще достави на Украйна четири ескортни автомобила, както и боеприпаси и резервни части.

Късно снощи по време на международна конференция в Лондон бяха събрани 4 милиона паунда (близо 4,6 милиона евро) за подпомагане на Международния наказателен съд (МНС) в разследванията му на предполагаеми военни престъпления в Украйна и в работата му за търсене на отговорност от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Министри на правосъдието от повече от 40 държави се срещнаха в Лондон дни след като МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го в лична отговорност за депортирането на хиляди деца от Украйна. Това бе първата заповед за арест на лидер на една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, която базираният в Хага съд издава, отбелязва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

11

Johnny B Goode

21.03 2023 в 21:52

Абе Вовата, ама ти не си просто **,, ти си безобразно ***.

788

10

jorj

21.03 2023 в 12:44

Дано Путин да е последния диктатор идиот разпалил война! Колкото загуби Украйна, руснаците ще загубят стократно, и за векове ще бъдат отритнати и ненавиждани от демократичния свят.

15914

9

поп Дръвчо

21.03 2023 в 09:58

Numenor, новата мода е късо съединение. Тютюнопушенето явно го преодоляха.

Ама са им малко електротехниците, а и с копейки в гнездата за бушоните все такива работи стават.

900

8

Numenor

21.03 2023 в 09:40

Някой орк пак е пушил не където трябва. Но си остава осовния въпрос - какво толкова съдържат тези оркски цигари, че гърмят наляво и надясно? В огромнат бензиностанция, маскирана като държава, всичко е възможно. Мордор - страна на неограничената некадърност.

22547

7

dolivo

21.03 2023 в 09:34

войната е мръсно нещо

ПВО когато е кът, се слага на стратегически обекти като ЖП гари

Хубава работа са свършили да унищожат новите муниции. Калибрите бая гърмят също така...

2550

6

alfakentavur

21.03 2023 в 09:00

Поредна "гениална" изцепка. ПВО не защитава военни обекти, а само цивилни.
По-добре млъкни, че само една от друга по-големи глупости ръсиш.

-7195

5

vovchik

21.03 2023 в 08:54

Да де, ако не бяха насочили дроновете към цивилни обекти нямаше и да има нужда от ПВО.

2550

4

alfakentavur

21.03 2023 в 08:40

Ти ако можеше да четеш, щеше да видиш, че това са щети от рашисткото ПВО.
Ама къде ти ум в рашистки трол.

-7195

3

vovchik

21.03 2023 в 08:21

Поправка - магазин. Явно са продавали Калибри в него:

twitter.com/CrimeaUA1/status/1637919466762952706

345

2

Джендо Джедев

21.03 2023 в 08:01

"По-рано ДПА съобщи, че Норвегия е доставила осем танка "Леопард 2" на Украйна, за да помогне в отблъскването на руското настъпление. Информацията е на норвежките въоръжени сили. Танковете са пристигнали и са готови за експлоатация."

Абе 16 вече са унищожени от орките, а около 564 са пленени. Така каза Конашенков. :D