Експлозия и пожар в петролна рафинерия в Ангарск. Сеизмолозите регистрираха земетресение

OFFNews 15 декември 2022 в 11:26 4191 3

взрив

Снимка IRKUTSK REGION PROSECUTOR’S OFFICE

След експлозията.

Експлозия, последвана от опустошителен пожар в петролна рафинерия в Ангарск, Иркутска област, отне живата на двама души, а петима са ранени. Взривът е толкова силен, че геофизичната служба регистрира сеизмично събитие. Инцидентът е станал в най-голямото предприятие в Източен Сибир, което е част от "Роснефт", съобщи Би Би Си.

Огънят в технологичната инсталация на Ангарската нефтохимическа компания (АНХК) избухва около 06:00 часа местно време (01:00 часа московско време). Пожарът се разпространява на площ от 2500 квадратни метра и е потушен около 11 ч. 

Според губернатора Игор Кобзев по време на експлозията в рафинерията е регистрирано сеизмично събитие, което много местни жители са приели за земетресение.

"Ако за това събитие използваме уравнението за макросеизмичното поле на земетресенията, теоретичният интензитет на сеизмичните вибрации на разстояние 40 км е 2 точки, на разстояние 10 км - 4,5 точки, а на по-близки разстояния интензитетът може да е по-висок", заявиха от Байкалския филиал на Единната геофизична служба на РАН.

Според сеизмолозите експлозията е усетена в Иркутск (на повече от 40 км от Ангарск по права линия).

В резултат на инцидента загиват двама служители на рафинерията, а петима други са ранени - един от тях е настанен в болница, а четирима са изпратени за амбулаторно лечение.

Министерството на извънредните ситуации съобщава, че аварията е причинена от изтичане на газ в системите на централата. Разследващият комитет образува наказателно дело за нарушаване на изискванията за индустриална безопасност.

Местните жители твърдят, че са усетили взрива на няколко километра разстояние, а дори в Иркутск са видели и чули самата експлозия. Жителка на Мегет, село на 15 км от Ангарск, разказва пред "Хората на Байкал", че къщата ѝ е била разтърсена от взрива, а вратите и прозорците на много съседи са се отворили.

"Станах, за да отворя вратата на кучето, и чух силен тътен. После се чу удар в стената. Мислех, че е започнала война. Имах чувството, че стъклото ще излети навън. Живеем в къща. Сякаш вълна премина през нея, тя се разтресе", казва жената.

Жителка на Иркутск също е чула силно бучене.

"Първоначално съпругът ми и аз се събудихме от силно бучене. Уау, вятърът навън! След това усетихме нещо като удар по къщата, от който вътрешната входна врата се отвори", разказва тя.

Жена от самия Ангарск, където е станала експлозията, разказва, че когато е видяла сиянието, е помислила, че в техния район е паднал самолет - в края на октомври военен самолет Су-30 се разби върху жилищна сграда в Иркутск.

"Още малко и прозорците ще излетят. Майка ми се обади в паника, тя живее на съседната улица. През 30-те години, откакто родителите ми живеят тук, това е първата експлозия в комбината с такава сила. През ноември там имаше пожар, видяхме светлината, но тогава нямаше експлозия", казва жената.

За последен път пожар избухна на територията на промишлената площадка в Ангарск на 27 ноември. Тогава се запали технологичен блок с топлообменник, а площта на пожара беше 250 квадратни метра, но никой не пострада.

"Ангарска нефтохимическа компания" е най-голямото предприятие в Източен Сибир за рафиниране и производство на нефтопродукти, част от "Роснефт". Тя е една от 10-те най-големи рафинерии в страната по отношение на обема и дълбочината на рафиниране, с около 9 милиона тона нефт, годишно обработени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

15.12 2022 в 19:05

Пак пушене на забранено място?

345

2

Джендо Джедев

15.12 2022 в 12:43

Като свършат частите от канибализираните самолети, които алкашите откраднаха, същото ще почне да става и с полетите в Рашка. Запасил съм се с пуканки! :D

15914

1

поп Дръвчо

15.12 2022 в 11:57

Не работят санкциите, не работят...
 
X

Подкастът на OFFNews