Експлозия до бреговете на Йемен (допълнена)

OFFNews 18 декември 2023 в 11:36 13307 2

Йемен

Снимка БТА/АП

Експлозия беше засечена тази сутрин по корабен маршрут край бреговете на Йемен, където йеменските бунтовници хути извършват многобройни набези срещу търговски кораби, съобщиха две агенции за морска безопасност, цитирани от Франс прес и БТА.

Британската "Юнайтед кингдъм маритийм трейд опърейшънс" (United Kingdom Maritime Trade Operations) издаде предупреждение за "потенциална експлозия" в близост до кораб, преминаващ през стратегическия проток Баб ел Мандеб, който разделя Африканския рог от Арабския полуостров.

"Капитанът съобщи ... за експлозия на 2 морски мили от неговия кораб, който е преминавал през протока", заяви и агенция "Амбрей".

Инцидентът съвпада с посещението в региона на американския министър на отбраната Лойд Остин, фокусирано върху морската сигурност. В Бахрейн той трябва да обсъди "усилията на САЩ за обединяване на многостранни коалиции в отговор на атаките по море, които застрашават корабоплаването и световната икономика", се казва в публикувано през уикенда изявление на министерството на отбраната на САЩ.

Подкрепяните от Иран бунтовници хути предприеха поредица от атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море с аргумента, че действат в знак на солидарност с палестинците в Ивицата Газа, подложени на израелски бомбардировки.

В резултат на тези атаки четири големи корабни компании (две от тях са най-големите в света) решиха да преустановят преминаването на свои кораби през пролива Баб ел Мандеб, през който преминава 40% от международната търговия, посочва АФП.

Междувременно корабът "Суон Атлантик" беше нападнат днес в южната част на Червено море. По плавателния съд са изстреляни неуточнен брой снаряди от териториите в Йемен, контролирани от шиитските бунтовници хути. Това съобщиха пред Ройтерс американски официални представители.

Военният кораб на САЩ "Карни" се е отзовал на сигнала за помощ, подаден от "Суон Атлантик", и се е отправил към него, добавиха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

2

Anlhiac

19.12 2023 в 07:06

Когато регионът загуби преминаването на една част от тези 40% от световния бизнес, които преминават от там, съседите ще насметат хутите да се спрат. Много им се иска лапаница на тия оперетни хутски генерали с оперетни лампази... ама няма да им се получи. Но виж сомалийските капери и те се развилнели...

11364

1

Sin

18.12 2023 в 16:51

Жалко. Очаквах да прочета, че Американците са обстреляли базите на Хутите, на което Гутиереш е протестирал, че се нарушават гражданските им права, както и правото на живот на терористите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика