Експлодиралият метеорит над Урал може и да не е метеорит

Вероника Шербанова 22 февруари 2013 в 12:37 4716 3

Отломки от експлодиралия метеорит над Урал, Снимка: РИА Новости
Отломки от експлодиралия метеорит над Урал, Снимка: РИА Новости

До момента не е официално доказано, че отломките, намерени край езеро Чебаркул, са части от метеорит. Това заяви руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков пред в. „Комерсант“.

Откритите фрагменти ще бъдат изследвани от учени специалисти. Само те могат да потвърдят, че парчетата са част от метеорит, обясни Пучков.

На 15 февруари метеорит експлодира в небето над Челябинска област в Русия. Около 1500 души бяха ранени. Над 3000 сгради пострадаха при експлозията. Пръсналият се на парчета метеорит е паднал на 80 километра от град Сатка в Челябинска област, близо до град Чебаркул, съобщиха от руското вътрешно министерство. В областта са открити три места, на които са паднали отломки от метеорита. Едно от тях района на езеро Чебаркул.

Владимир Пучков обясни, че на дъното на езерото работят специалисти, но засега те не са намерили нищо, тъй като има дебел слой тиня. Известни са случаи, в които частици от метеорити са прониквали на няколко метра под повърхността на земята и са оставали на труднодостъпни места, посочи министърът на извънредните ситуации.

Експедиция на Уралския университет откри отломки в областта на езерото. Учените потвърдиха извънземния произход на частиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!