Експерт: Украйна провежда операции в 400-километров пояс от Запорожие до Бахмут

Според Ярослав Волски във военните действия участват до 120 хиляди войници

OFFNews 08 юни 2023 в 22:36 8160 8

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Украинската армия провежда операции в 400-километровия пояс от Запорожие до Бахмут, съобщи в коментира в анализ от четвъртък вечер полският военен аналитик Ярослав Волски. Думите му идват на фона на съобщения на "Вашингтон пост" за това, че украинското контранастъпление вече е започнало. Самият Волски, както и мнозина от неговите колеги на този етап избягват да говорят за започнала украинска офанзива, като обръщат внимание, че може да става въпрос и за заблуждаващи действия на ВСУ.

Според Ярослав Волски активност в такъв 400-километров пояс означава участието на минимум 10 бригади (общо 55 хиляди войници) докъм 20 бригади (120 хиляди войници). Заедно с подкрепящите подразделения това означава участието на 250 хиляди военни, т.е. една четвърт от ВСУ.

Последните 48 часа, според Волски, позволяват идентифицирането на 6 атакуващи батальона и поне 5 роти в Запорожие - това, което можете да се види са механизирана техника, танкове и БМП, части от 4 различни механизирани бригади.

Най-силните атаки в Запорожие са осъществени от Орчивка в посока Токмак и от Велики Новосилки към Билмак. До този момент е трудно да се определи дали и двата удара са заблуждаващи маневри за подлъгване на руснаците за посоката на пробива, или Украйна няма да се опитва да прилага финтове. 

Според Волски настоящите действия ще доведат до увеличени загуби на Украйна, които ще изглеждат като "обърнат Угледар", т.е. бронираните и механизираните колони на ВСУ ще се натъкнат на минни полета и ще бъдат поразени от артилерия и противотанкови ракети. При такива действия ВСУ може да загуби дори цяла бригада (4-5 батальона) през следващите две седмици.

Гореизложеното няма да има значение, ако ВСУ успее в едно от направленията за сметка на загубите и навлезе в оперативното пространство на руските сили, в посока към морето, нещо, в което аз експертът лично се съмнява поради дълбочината на защитата на руската армия. Възможно е също така ВСУ да се опита да пробие следващите линии на защита на руснаците и да води сражения, което ще бъде кърваво и за двете страни.

Украйна няма превъзходство във въздуха, но изглежда, че е успяла да извади от строя ефективно част от руската защита и част от артилерията. Някои модерни комплекси за ПВО на Киев също бяха изтеглени близо до бойната зона (IRIS-T SLM и други), което ги излага на риск, но временно дава на ВСУ спасителен чадър и създава сериозен проблем пред ВКС на Русия.

Взривяването на язовира при Нова Каховка изглежда като проява на паника сред руснаците, които явно са знаели, че ще започне същинската офанзива, но може и да е "работна злополука" на спецовете на ВСУ, които не са успели да превземат язовира. Така или иначе Каховското направление отпада до август поради блатистия терен.

"В следващите 5 дни трябва да се изясни къде ще се опитат да пробият ВСУ и кои направления ще бъдат основни и кои спомагателни или заблуждаващи. Дотогава ще ни засипват с видеозаписи и снимки на разбита техника техника на ВСУ – тъй като нападателят търпи няколко пъти повече загуби от защитниците в тази фаза на операцията, едва след това пропорциите се обръщат. Това се дължи на преодоляване на силно укрепени позиции или инженерни препятствия под артилерийски огън", коментира Ярослав Волски.

"Имам усещането, че това ще бъде много тежка и кървава операция за ВСУ. Засега трябва да изчакаме да се изяснят основните посоки на пробива. Засега имам смътното усещане, че това, което виждаме, не са непременно те", допълва експертът.

В същото време "Вашингтон пост", при това засега единствен от големите западни медии, пише в последните часове, че дългоочакваната контраофанзива на украинската армия срещу окупационните руски сили вече е започнала, отваряйки нова фаза във войната, насочена към възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна и запазване на западната подкрепа. Изданието отбелязва, че ВСУ са засилили  атаките си на фронтовата линия в югоизточната част на страната, при това репортерите се позовават на четири лица от ВСУ, които са говорили пред тях при условията на анонимност. От украинска страна липсва всякаква информация за евентуално начало на контранастъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

10

6екеr4о

09.06 2023 в 10:38

Тоз военен аналитик, да не използвам синонима, употребяван от покойния д-р Тони Филипов, Царство му Небесно, е изброил всички възможни хипотези, може би с идеята в последствие да не може да бъде упрекнат за невярни прогнози!?

22548

9

dolivo

09.06 2023 в 07:35

брей как се изхожда тролетариата отдолу, тц тц тц

статията постна доста, явно има инфо затъмнение, което е добре

предпочитам победа пред пуканки