ЕК препоръча как да се обменят гривните на украински бежанци в местна валута

OFFNews 01 април 2022 в 14:01 1336 0

Европейската комисия препоръча как държавите от ЕС, където пристигат украински бежанци, да обменят гривни в местна валута. 

Някои страни в ЕС обмислят въвеждане на национални схеми за обмен на ограничено количество гривни на човек. Според ЕК схемите трябва да предвиждат ограничения за обмен без такси на до 10 000 гривни на бежанец по официалния курс на Националната банка на Украйна.

Продължителността на схемите да бъде поне три месеца, предлага комисията. Отчита се, че една от непосредствените нужди на бежанците е да обменят гривни срещу парите, използвани в приемащата страна.

Националната банка на Украйна трябваше да преустанови обмяната на гривни в чуждестранна валута, за да защити националните запаси за разплащане, пояснява комисията. Кредитните институции в държавите от ЕС не желаят да обменят гривни заради ограничената конвертируемост на украинските пари и съпътстващите опасности. 

Комисията предлага също да бъде използвана опростена процедура за финансиране по бюджета за сближаване, за да могат държавите, където пристигат бежанците, по-лесно да посрещнат непосредствените им нужди от храна, осигуряването на основна материална помощ, както и да покрият разходите за настаняване и превози.

ЕК отбелязва, че вече осигури допълнително 3,4 милиарда евро за тези цели.

Държавите ще могат да се възползват от предварително определена сума на седмица за всички, на които са предоставили временна закрила.  Възможността е предвидена за срок до 13 седмици от пристигането на всеки бежанец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови