ЕК предлага речта на омраза да стане престъпление в целия ЕС

OFFNews 09 декември 2021 в 20:11 2292 0

Европейската комисия предлага речта на омраза и престъпленията от омраза да бъдат включени в списъка в списъка на ЕС с общопризнати престъпления, предаде БТА.

Според ЕК речта на омразата и престъпленията от омраза са се увеличили рязко в цяла Европа и са се превърнали в особено сериозно и тревожно явление.

Съществуващият списък на престъпленията в ЕС трябва да бъде разширен, за да се гарантират минимални общи правила за начините за определяне на престъпленията и санкциите, приложими във всички държави от ЕС, става ясно от съобщението на Комисията. Държавите членки на ЕС ще трябва да одобрят предложението, преди Комисията да го включи в списъка. 

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че „омразата няма място в Европа. Тя е в разрез с основните ни ценности и принципи. Нуждаем се от действия на равнище ЕС, за да гарантираме, че омразата се инкриминира по един и същ начин навсякъде в Европа". 

От ЕК отбелязват, че изказванията на омраза се разпространяват бързо онлайн и са достъпни за всички.

През септември председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че свободата означава също свобода от страх: "По време на пандемията прекалено много жени бяха лишени от тази свобода. Когато защитаваме нашите ценности, защитаваме и нашата свобода. Свободата да бъдеш този, който си, свободата да кажеш това, което мислиш, свободата да обичаш този, когото искаш".

Според нея това е бил особено ужасен период за тези, "които нямаха къде да се скрият, които не можеха да избягат никъде от своите насилници. Трябва да внесем светлина в този мрак, трябва да покажем пътища, които извеждат от болката, техните насилници трябва да бъдат изправени пред съда. А жените трябва да могат да живеят отново свободно и независимо".

Председателят на ЕК тогава обяви, че до края на годината ще бъде представено предложение за нормативен акт за борба с насилието срещу жените и за достойнството на всеки един човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови