ЕК дава 137 млрд. евро на Полша за реформи в съдебната система

OFFNews 23 февруари 2024 в 16:13 1180 1

Снимка Getty Images

Полша ще получи достъп до 137 млрд. евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на страната започна да прилага реформи, които според него ще възстановят независимостта на съдебната система.

Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Очакването е, че достъпът до тях ще даде тласък на инвестициите в икономиката, засегната от последиците от войната в Украйна и от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини. Следващата седмица колегиумът на комисарите ще обяви две решения за европейските фондове, които в момента са замразени за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на 137 млрд. евро за Полша", съобщи днес фон дер Лайен на пресконференция във Варшава. 

60 млрд. евро ще дойдат от фондовете, предназначени за възстановяването на страните след COVID-19 пандемията и за отказването им от изкопаемите горива. Другите 76,5 млрд. евро от кохезионни фондове и са предназначени да помогнат за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

Полският премиер заяви, че това са пари, което ще "се използват добре".

Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост", спореше дълги години с ЕС заради реформите, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата. В резултат на това Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната си система, за да получи достъп до средствата отново, отбелязва Ройтерс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

23.02 2024 в 19:45

квоооо, много бе?

или те не са за реформата да се употребят, ами замразените общи се отмразяват.

не се разбира от заглавието
 
X

Да помогнем на украинските деца!