Ейми Кони Барет е новият член на Върховния съд на САЩ

OFFNews 27 октомври 2020 в 10:50 2230 0

Снимка Wikipedia

Ейми Кони Барет е новият член на Върховния съд на САЩ, предаде БТА. 

Сенатът на американския Конгрес утвърдни вчера нейната кандидатура. 

52-а сенатори подкрепиха Барет, а 48 гласуваха против. 

Един сенатор от републиканците гласува заедно с демократите.  

Тя е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Това е третият подред съдия, номиниран от американския президент Доналд Тръмп. Първият бе Нийл Горсич през 2017 г. и Брет Кавано през 2018 г. С тази номинация се зациментира консервативното мнозинство на органа седмица преди изборите.

Утвърждаването на кандидатурата на Барет е победа за Тръмп. Той я номинира за върховен съдия малко след смъртта на бившата върховна съдия Рут Гинзбург, която бе икона за либералите.

Републиканците предприеха бързи действия за запълването на овакантената от Гинзбург позиция в навечерието на президентските избори в САЩ на 3 ноември.

Демократите от своя страна разкритикуваха целия процес по утвърждаването на кандидатурата на Барет, и изтъкнаха, че се развива прекалено близо във времето до президентските избори. 

По-късно днес Тръмп ще проведе в Белия дом тържество в чест на утвърждаването на Барет за върховен съдия и церемония по встъпването ѝ в длъжност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!