Египетски спецчасти убиха "случайно" 12 туристи, преследвали екстремисти

OFFNews 14 септември 2015 в 07:40 6137 2

Египетските сили за сигурност убиха 12 мексикански и египетски граждани и раниха 10 "случайно" в понеделник, като объркали туристически конвой с екстремисти, които преследвали в западната пустиня на страната, обяви Министерството на вътрешните работи на Египет.

Най-малко двама мексиканци са били убити, мексиканци са петима от ранените, съобщи мексиканското министерство на външните работи в изявление.

Огънят бил открит "по невнимание", когато египетски полицаи и военни преследвали екстремистите в голямата западна пустиня, която граничи с Либия, пише Reuters.

Конвоят се е състоял от четири автомобила, съобщи египетското вътрешно министерство и допълни, че ще започне разследване как и защо туристите са влезли в забранена зона.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието осъди атаката чрез профила си в Туитър, описвайки я като трагичен инцидент и настоявайки за пълно разследване.

Говорител на Министерството на туризма на Египет каза пред държавната агенция MENA, че конвоят се е движил в забранена за достъп зона и е използвал нелицензирани автомобили. Конвоят е участвал в нелегално сафари, каза той.

Борбата на Египет с бунтовниците се засили след свалянето на президента Мохамед Морси от "Мюсюлманско братство" след масовите протести срещу управлението му.

По-рано, в неделя, "Ислямска държава" разпространи съобщение чрез Туитър, според което бойците й са отблъснали атака на египетските военни в западната пустиня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!