Египет изпрати танкове на границата с Газа. Заплашва да прекрати ключов мирен договор с Израел

OFFNews 11 февруари 2024 в 21:47 7362 2

Рафа

Снимка GettyImages

Gраницата между Египет и Газа

Египетското външно министерство изрично предупреди Израел да не предприема сухопътна военна операция в южния град Рафа в Ивицата Газа, близо до египетската граница. По-рано армията изпрати 40 танка, за да укрепи границата.

"Последиците ще са изключително сериозни", се казва в позицията на външното министерство.

Това става дни след като САЩ изразиха огромното си безпокойство от предстоящата операция и рисковете за цивилните. Вашингтон не смята да подкрепи операция в Рафа, ако няма ясен план за предпазването им.

В Рафа са се подслонили над 1.3 млн. палестинци, които бягат от израелските бомбардировки и сухопътна операция след 7 октомври, когато "Хамас" нападна Южен Израел.

Кайро призовава всички международни и регионални организации да направят всичко възможно да се избегне атаката срещу Рафа и да засилят натиска над Израел. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза тази седмица, че е наредил да се състави план за нахлуване в Рафа, където има четири батальона на "Хамас" и където армията смята, че се укрива ръководството на движението. Той каза, че се работи и по план за извеждане на цивилните от града. Според израелския "Канал 12" Нетаняху е заявил пред военния кабинет, че Тел Авив разполага с месец за операцията в Рафа, предвид глобалния натиск.

Египет междувременно е усилил натиска и върху "Хамас", с предупреждение, че движението разполага с две седмици за достигане на сделка за освоождаване на заложниците срещу дълга пауза в сраженията, преди офанзивата да започне. Това става преди нови разговори в Кайро за бъдещата сделка, по която все още има много разногласия. В обсъжданията в египетската столица се очаква да се включат представители на Израел, Катар и Съединените щати.

Египет е първата арабска държава, сключила дипломатически отношения с Израел преди 40 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

2

динозавър

11.02 2024 в 22:59

Съмнявам се Биби да знае за съществуването на Габриел. Иначе е начетен човек, но има приоритети и не може да познава цялото човечество. Пък и в момента е зает с тарамбуките от хамас.

1236

1

БотоксПутю

11.02 2024 в 22:51

След Египет, очаквам скорошна визита на Марчето Габриел и в Израел. Да набие канчето и на Биби.
 
X

Да помогнем на украинските деца!