Едуард Сноудън взе руски паспорт. Вече не може да бъде екстрадиран

OFFNews 02 декември 2022 в 13:47 2027 6

Сноудън

Снимка ТАСС

Едуард Сноудън

Бившият служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън е получил руски паспорт, съобщи адвокатът му Анатолий Кучерена пред "Интерфакс".

"Вчера Едуард получи руски паспорт и положи клетва в съответствие със закона", каза защитникът.

Американецът приел този факт с благодарност към Руската федерация.

"Той, разбира се, е щастлив и благодари на Руската федерация за това, че е получил гражданство, че вече е пълноправен гражданин на РФ. И най-важното - според Конституцията на Русия оттук нататък той не може да бъде екстрадиран в чужда държава", посочи Кучерена.

По думите на адвоката съпругата на Сноудън също ще получи руско гражданство. В момента се събирали необходимите документи, за да кандидатства за гражданство. Според Кучерена процесът няма да отнеме много време.

В края на септември президентът Владимир Путин подписа указ "За приемане и отказ от руско гражданство", с който Сноудън получи руско гражданство.

През 2013 г. бившият агент на ЦРУ разпространи в медиите данни за програмите за наблюдение на американските разузнавателни служби по света. Публикацията предизвика широк отзвук. В родината си той е обвинен задочно в шпионаж и кражба на държавна собственост. Сноудън първо бяга от САЩ в Хонконг, а след това в Русия, напомня "Интерфакс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

6

Diogen

02.12 2022 в 19:06

И какво ще прави Сноудън, когато режимът на Путлер се сгромоляса. Ще трябва да иска паспорт от Северна Корея. Такива като него просто няма къде да отидат. Накрая пак ще свърши в някой затвор тук в Щатите.

2073

3

Johnny B Goode

02.12 2022 в 16:08

Да му е честито :)
Вероятно от ранна детска възраст е мечтал за това престижно гражданство.

12761

2

cepcem

02.12 2022 в 15:18

Интересно дали Сноудън няма да бъде част от репарациите, които могучая ще плати след загубата си във войната. Един вид, платете това, това, това...ааа, и ни изпратете нашето момче със следващия самолет до Вашингтон.

1600

1

HolyDiver

02.12 2022 в 14:09

"Едуард Сноудън взе руски паспорт. Вече не може да бъде екстрадиран"
Но пък за сметка на това може да бъде мобилизиран :D