Една страна – един майдан. Хиляди на протест в Киев

Александра Маркарян 22 декември 2013 в 14:26 2357 0

Протестът в Киев

Десетки хиляди украинци, които не са съгласни с проруската политика на правителството, се събират за пореден път в центъра на Киев.

Мотото на протеста този път е „Една страна – един майдан“. Демонстрацията се подготвя от проевропейските партии в Украйна. Опозиционните лидери Виталий Кличко, Олег Тягнибок и Арсений Яценюк трябва да обявят пред гражданите намеренията си за по-нататъшни действия. Очаква се, че до вечерта броят на протестиращите ще нарасне.

Това е четвъртата неделя, в която централният площад на Киев се изпълва с десетки хиляди протестиращи, недоволни от проруската политика на правителството.

Демонстрациите в Украйна започнаха, когато миналия месец управляващите отказаха да подпишат споразумение за иницииране на Украйна към Европейския съюз. Мотивите на правителството бяха, че страната не е готова да се откаже от пазарите на Русия.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин обеща на Украйна заем в размер на 15 млрд. долара. Решението за отпускането му той аргументира с факта, че двете държави имат “братски отношения”.

“Това по никакъв начин не е свързано с преговорите на Киев с Европвйския съюз или с протестите в страната. Нямаме нищо против Украйна да подпише търговския пакт с ЕС, стига това да не влияе на руската икономика. Ние не сме против асоциирането на Украйна с ЕС, просто казваме,ч е ще бъдем принудени да защитаваме своята икономика. Защото не можем да оставим разтворени вратите в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако тя отвори вратите си пред ЕС”, каза тогава Владимир Путин. 

Случващото се в Киев може да следите на живот от линковете по-долу:


Live streaming video by Ustream

 


Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !