Една година война през погледа на Банкси - младеж тръшва на татамито Путин с черния пояс

OFFNews 26 февруари 2023 в 12:44 2261 0

марката

Снимка Getty images

Марката по мотиви на Банкси.

По повод годишнината от руската инвазия Украйна издаде пощенски марки с творба на известния британски художник на графити Банкси. На нея е изобразен мъж, приличащ на руския президент Владимир Путин, който лети върху татами, очевидно след като е бил блъснат от съперника си - младо момче, съобщи Би Би Си.

Оригиналът на рисунката е на стената на къща, разрушена от руски обстрел в град Бородянка, близо до Киев.

В долния ляв ъгъл на марката има съкратен до шест букви нецензурен израз за руския лидер.

Путин има черен колан по джудо и е дългогодишен почитател на този спорт.

Творбата на Банкси се възприема от много украинци като метафора на активната съпротива, която Украйна оказва срещу руските сили от една година насам.

В петък, когато марката беше пусната в продажба, пред главната поща на Киев се изви опашка от хора, които искаха да си я купят.

"Това е много готин жест, за да накараш света да разбере Украйна, да ни държиш в центъра на вниманието", каза един от купувачите пред АФП.

От началото на войната Банкси е направил графити върху сгради в няколко украински града, които са най-засегнати от продължаващата война.

Бородянка е превзета от руските сили в първите дни на инвазията. През пролетта градът е отвоюван от ВСУ, а украинските военни откриват в околностите му масови гробове на цивилни, някои от които с вързани ръце и рани от куршуми, изстреляни от близко разстояние.

Украинските власти обвиняват руснаците в извършването на масови военни престъпления. Русия отрича да е убивала цивилни граждани и твърди, че Украйна е инсценирала сцените, но не представя доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови