Една година от потъването на "Коста Конкордия"

Юлиан Христов 13 януари 2013 в 16:25 1924 0

Коста Конкордия. Снимка: БГНЕС
Коста Конкордия. Снимка: БГНЕС

В Италия отбелязват първата годишнина от трагедията с "Коста Конкордия".

Круизният лайнер се удари в риф край тосканския остров Джилио и загинаха 32 души. Днес оцелели и близки на жертвите са на острова за възпоменателна церемония.

Петък, 13 януари 2012-та година, беше фатален ден за над 4200 души на борда на "Коста Конкордия". 290-метровият лайнер със 17 палуби, поел на увеселително плаване в Средиземно море, потъна след като получи 70-метрова пробойна, минавайки твърде близо до остров Джилио.

В последвалата паника някои пътници скачат във водата, за да се спасят. В спасяването на пътниците участие тогава взе и българинът Петър Петров, който получи наградата Европейски гражданин на Европейския парламент.

Капитанът Франческо Скетино е обвинен за катастрофата, за гибелта на хората и за това, че е изоставил кораба. Той може да получи до 20 години затвор. На съд са изправени още седем души. Сега оцелели от крушението пристигнаха със свити сърца на остров Джилио.

През изминалата година полупотъналият кораб привличаше любопитни посетители на острова, но интересът отслабна. Жителите на Джилио се оплакват, че обичайните туристи са намалели с 40 процента.

Акваторията на острова е резерват, затова корабът не може да бъде нарязан на място. Операцията по изтеглянето струва стотици милиони евро и се очаква да завърши тази есен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови