Един от най-големите поддръжници на Брекзит във Великобритания мести парите си в Монако

OFFNews 19 февруари 2019 в 11:35 13338 0

Снимка Ineos

Най-богатият човек във Великобритания и един от най-големите поддръжници на Брекзит сър Джим Ратклиф мести парите си в Монако, съобщи Guardian. 

Ратклиф, който е основател на нефтохимическата компания Ineos, напуска Великобритания, за да избегне плащането на данъци върху богатството си. 

От Ineos пък обясняват, че ще запазят централата си в Лондон "в обозримото бъдеще".

Ратклиф беше един от най-големите поддръжници на Брекзит, като уверяваше, че страната ще процъфтява извън Европейския съюз. Той обаче настояваше Великобритания и ЕС да запазят търговските си отношения. 

Решението на 66-годишният бизнесмен, което беше съобщено първо от Daily Telegraph, идва месец преди официалната дата, на която Великобритания трябва да напусне ЕС, и само два месеца след като получи рицарско звание за "заслуги към бизнеса и инвестициите" на Острова. Той е отказал да коментира решението си. 

В Монако се местят и двамата му заместници в Ineos Анди Къри и Джон Рийд, които притежават по 20% от акциите на компанията.

Джим Ратклиф беше обявен за най-богатия човек във Великобритания през май миналата година. Тогава Sunday Times обяви, че богатството му е около 15,3 млрд. паунда, а Ратклиф се свърза с вестника, за да ги поправи, тъй като са подценили състоянието му, което по думите му е в рамките на 21 млрд. паунда.

Ратклиф е напускал Великобритания и преди. През 2010 г. той мести Ineos в Швейцария в знак на протест срещу данъчната политика на тогавашното правителство на лейбъристите. Решението му спестява около 450 млн. евро данъци.

Той връща компанията във Великобритания през 2016 г., след като консерваторите намаляват корпоративния данък от 28% на 20%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови