Един от лидерите на популистите в Германия подаде оставка

OFFNews 26 септември 2017 в 18:13 2868 0

Съпредседателката на "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри обяви, че напуска партията. 

Решението на Петри идва само два дни след като партията зае трето място на изборите за Бундестага. 

Вчера Петри съобщи, че няма да участва в парламентарната група на АзГ в бундестафа заради разногласия с радикалното крило на партията. 

Петри беше изместена като водач на листа на изборите от Александър Гауланд и Алис Вайдел, което доведе до голям скандал между крайнодясната и по-умерената фракция. Тя разкритикува острата антиислямска и антиимигрантска риторика на ръководството и изтъкна, че тя ще отблъсне традиционните консерватори и ще остави партията в опозиция, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

АзГ спечели 12,6% от гласовете на изборите в неделя и стана първата крайнодясна партия в Бундестага за последните 60 години. В новия Бундестаг АзГ получава 94 места. 

След като Фрауке Петри обяви решението си да напусне партията, трима други партийни членове обявиха, че ще я последват, като сред тях е и лидерът на партията в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия и партньор на Петри Маркус Претцел.

Партията, която водеше предизборната кампания с остри лозунги, ще смекчи риториката в Бундестага, заяви днес лидерът на партийната листа Александър Гауланд.

"Кампанията завърши и ние чувстваме по-голяма отговорност, на първо място пред нашите избиратели. Риториката ни в парламента ще е различна, а не като през кампанията", обяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови