EasyJet свалиха жена от самолет заради епилептичен припадък

OFFNews 01 септември 2016 в 09:41 7693 3

Хелън Стивънс
Хелън Стивънс

Жена беше свалена от самолет на нискотарифната авиокомпания easyJet, след като получила епилептичен припадък. От авиокомпанията изгонили пътничката, въпреки категоричното заключение на парамедици, че тя може да лети.

Хелън Стивънс пътувала за сватбата на приятел в Гърция. Припаднала, преди самолетът да излети от летище Гетуик, Лондон, на 31 август.

30-годишната жена казва, че въпреки че припадъкът продължил секунди и че парамедици, които се качили на борда, казали, че тя може да лети, от авиокомпанията я накарали да напусне.

"Не беше като да съм била пияна или шумна. Получих припадък, притесних се, просто имах нужда да седна за минута и да се върна на мястото си", обясни Стивънс пред в. "Independent". Вместо да има възможност да седне, докато състоянието й се подобри, я накарали да слезе от самолета, да извърви разстоянието обратно, носейки и багажа си.

"Трябваше да събера книгите си и да ги прибера в раницата, да си прибера паспорта, всичко. Чувствах се като наказана непослушна ученичка, която е била изгонена от клас."

EasyJet предложили на Стивънс да вземе следващия им полет до Закинтос, Гърция, който бил на следващия ден. Щели да й осигурят място, където да пренощува. Щяла обаче да пристигне 24 часа по-късно, тоест да пропусне сватбата.

Говорител на компанията потвърди за инцидента, обясни, че пътничката не е била допусната до полета заради опасения за здравословното й състояние.

Стивънс пък коментира, че компанията трябва да преразгледа начина, по който се отнася към хора с епилепсия.

Във Великобритания един човек на всеки 103-ма страда от епилепсия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12636

3

prascho

01.09 2016 в 14:35

В общите условия на повечето авиокомпании, с които съм летял и с които трябва да се съгласиш при закупуване на билет има много точно указано, че компанията си запазва правото да откаже превоз на пътници при настъпване на различни събития и едно от тях е точно съмнения в здравословното състояние.
Може да изглежда безсърдечно, но така се осигуряват срещу евентуално съдебно преследване. Представете си, че след този припадък настъпи втори по време на полета и нещата станат фатални, например заради турбуленция пътничката си глътне езика. След като вече са знаели за нейното състояние това може да се изтълкува и като престъпна небрежност.
Със сигурност има реална причина за въвеждане на подобни ограничения.