Джорджа Мелони пое задълженията си на министър-председател на Италия

OFFNews 23 октомври 2022 в 16:57 2309 0

Марио Драги и Джорджия Мелони

Снимка БТА / АР

Марио Драги и Джорджия Мелони

Новият министър-председател на Италия Джорджа Мелони днес пое официално задълженията си след церемония с нейния предшественик Марио Драги в двореца Чиги, официалната резиденция на италианските премиери, предадоха ДПА и БТА.

След това се състоя и първото заседание на кабинета на Мелони, която оглавява крайнодясната партия „Италиански братя“.

Преди церемонията за предаване на властта Драги и Мелони проведоха дълъг разговор, но не беше съобщено какво са обсъждали.

Междувременно папа Франциск се помоли "за единството и мира на Италия" след неделната молитва "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" в Рим.

Правителството на Мелони трябва да бъде утвърдено чрез вот на доверие в двете камари на парламента. Очаква се това да се случи в началото на следващата седмица.

След изборите миналия месец дясната коалиция в Италия - "Италианските братя" на Мелони, "Лигата" на Матео Салвини и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони - има абсолютно мнозинство и в двете камари.

Първите стъпки на правителството ще бъдат наблюдавани с интерес, посочва ДПА. Мелони стана категоричният победител на парламентарните избори - нейните "Италиански братя" събраха 26% от гласовете. Тази крайнодясна партия с фашистки корени досега беше само малка опозиционна сила в парламента.

При новото дясно правителство позицията на Италия по отношение на миграцията вероятно ще стане по-враждебна. Новата управляваща коалиция освен това подчерта, че ще работи по-усилено за интересите на Италия. Отношението на Мелони към ЕС предизвика безпокойство в Европа. Неотдавна обаче Мелони заяви, че Италия ще остане пълноценна част от Европа и Атлантическия алианс.

Според италиански медии Мелони утре ще срещне в Рим с френския президент Еманюел Макрон, който днес пътува за италианската столица за частна аудиенция при папа Франциск. Всяка среща между Мелони и Макрон се разглежда и като важен сигнал за сътрудничеството между двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови