Джо Байдън предупреди Джонсън да не излага на риск Белфасткото мирно споразумение

OFFNews 10 юни 2021 в 12:56 1773 0

Снимка Getty Images

Президента на САЩ Джо Байдън изнесе първата си реч пред Конгреса в навечерието на 100-те дни от встъпването му в длъжност. Исторически момент е присъствието на две жени - вицепрезидента Камала Харис и говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси зад президента.

Американският президент Джо Байдън ще отправи предупреждение към британския премиер Борис Джонсън да не излага на риск Белфасткото мирно споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия, предаде БНР.

Байдън пристигна снощи във Великобритания за срещата на Г-7 и ще се срещне с Джонсън днес. При пристигането си американският президент обяви, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.

Ключова точка за договаряне между САЩ и Великобритания е споразумението за свободна търговия, като изгледите не са особено оптимистични, тъй като Байдън вече е предупреждавал Джонсън да не застрашава мира в Северна Ирландия покрай Брекзит кризата.

Джо Байдън е заявил, че иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Срещата на Г-7 ще се проведе в графство Корнуол, а в неделя американският държавен глава има планирана среща с кралица Елизабет Втора.

На Байдън му предстои среща и с руския президент Владимир Путин идната сряда в Женева. Джо Байдън предварително е заявил, че САЩ не търсят конфликт с Русия, а искат стабилни и предвидими отношения.

Той е категоричен, че възстановяването на трансатлантическите връзки и преформатирането на отношенията с Русия след обтягането на отношенията по времето на управлението на Тръмп е приоритет.

Байдън все пак отправи предупреждение към Москва, че ако Русия се впусне във „вредни дейности“, ще понесе всичките последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови