Джо Байдън посочи 4 приоритета в транзитния период

OFFNews 09 ноември 2020 в 13:32 3818 0

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън определя справянето с пандемията от коронавируса за свой най-важен приоритет, съобщават от екипа му. Част от стъпките за това ще са провеждане на повече тестове и призив към американците да носят маски.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис пуснаха уебсайт с приоритетните си политики в т.нар. преходен период между двете президентски администрации. Освен пандемията, фокусът на новия президент ще е върху икономиката, климатичните промени и расизма. 

Победата на Джо Байдън към този момент е все още прогностична, тъй като няколко щата все още броят бюлетини. На 14 декември пък е окончателното гласуване от 538-членната Електорална колегия. В същото време от щаба на Тръмп обявиха, че започват съдебна битка за преброяването в няколко ключови щата. На база преброените гласове до момента американските медии и анализатори обявиха победа за кандидата на демократите.

Обрат в ключови политики

Според Би Би СИ Байдън вече е подготвил няколко изпълнителни заповеди по ключови политики. Изпълнителните заповеди представляват писмени нареждания до правителството, които не се нуждаят от одобрение от Конгреса. Те целят обрат по противоречиви политики, водени от Доналд Тръмп. Според американските медии Байдън готви връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата (което страната официално напусна на 4 ноември - б.р.), както и връщане в Световната здравна организация. Новоизбраният държавен глава планира още да вдигне забраната в страната да влизат граждани на седем предимно населени с мюсюлмани страни. Очаква се също Байдън да възобнови даването на имигрантски статут на хора без документи, които са влезли в САЩ като деца - политика от времето на Барак Обама.

"Ще спрем да се отнасяме към опонентите си като към врагове", заяви Джо Байдън в първата си реч след новината за победата в събота.

Как ще се справи с пандемията?

Байдън обещава в подхода срещу коронавируса водеща роля да има науката. Предшественикът му в Белия дом често бе критикуван, че е пренебрегнал научните аргументи в политиката си по време на пандемията.

Байдън обещава по-чести регулярни и безплатни тестове за американците и удвояване на местата, в които човек може да се тества в автомобила си (drive-through). Той посочва още, че при решенията за затваряне от отваряне на ресторанти, магазини, училища и пр. ще се ръководи от съветите на Националния център за контрол и превенция на заболяванията.

Очаква се днес Байдън да обяви своята 12-членна работна група за борба с COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков