Джихадисти убиха поне 11 полицаи при нападение на полицейски участък в Иран

OFFNews 15 декември 2023 в 19:01 3830 2

джихадисти

Снимка ALAMY

Поне 11 полицаи са убити при нощно нападение срещу полицейски участък в провинция Систан-Белучистан в югоизточен Иран. Няколко нападатели също са били убити при престрелката. Отговорност за нападението пое джихадистка групировка, съобщи Би Би Си.

"Единадесет полицаи бяха убити, а няколко други бяха ранени при терористична атака срещу полицейското управление в град Раск. Полицаите се защитаваха смело и успяха да убият и ранят няколко нападатели", заяви зам.-губернаторът на провинцията Алиреза Мархамати в телевизионно обръщение.

Нападението е извършено около полунощ и е едно от най-кървавите през последните години.

Отговорност пое сунитската мюсюлманска групировка "Джаеш ал-Адл" (Армия на справедливостта), основана през 2012 г. и включена от Иран в списъка на терористичните организации.

По-късно държавната информационна агенция IRNA съобщи, че седем полицаи са ранени, като състоянието на някои от тях е тежко.

На мястото на нападението е пристигнал началникът на полицията на провинция Систан-Балучистан, като според иранските власти ситуацията е овладяна и е започнало разследване.

IRNA публикува видеозапис на хеликоптер, който издирва нападателите, избягали в планините на границата с Пакистан, а зам.-министърът на вътрешните работи Маджид Мирахмади заяви, че "един от терористите" е бил арестуван от службите за сигурност. Освен това границата е била затворена и джихадистите не са могли да избягат.

Втората по големина провинция на Иран Систан-Балучистан, която граничи с Афганистан и Пакистан, е населена предимно със сунити, докато по-голямата част от останалата част на Иран е шиитска. Често има сблъсъци между силите за сигурност и джихадисти, белуджи и многобройни контрабандисти.

"Джаеш-ал-Адл" твърди, че се бори за правата и по-добрите условия на живот на белуджите и вече е поемала отговорност за нападения срещу силите за сигурност в провинцията. През юли при такова нападение бяха убити четирима патрулиращи полицаи. Преди това двама полицаи и четирима нападатели бяха убити при престрелка с участието на бойци от групировката.

През май петима ирански граничари бяха убити при сблъсък с въоръжени бойци в град Сераван, югоизточно от Захедан, административен център на провинция Систан-Балучистан.

Държавните медии съобщават, че нападението е извършено от "терористична група, която се опитва да влезе в страната от чужбина", но че бойците "са били принудени да избягат, след като са понесли значителни загуби".

През май IRNA цитира говорител на полицията да казва, че полицейски участък в Белуджистан в Систан е бил обстрелван от "талибански сили" заради регионални спорове за водните ресурси в засушения регион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

16.12 2023 в 15:14

То и шиитският режим там не е твърде читав - що мирни демонстранти бяха арестувани, а някои умираха я от проблеми със сърцето, я от други "заболявания"!

400

1

демотиватор

15.12 2023 в 19:40

Сунити джихадисти нападнали шиити полицаи...
Имат си сметки за уреждане, явно... ядем пуканки и очакваме продължението...
 
X

Да помогнем на украинските деца!