Двете оспорващи си властта в Молдова правителства проведоха отделни заседания

OFFNews 10 юни 2019 в 21:58 1885 0

Снимка Reuters

Мая Санду

Двете оспорващи си властта в Молдова правителства проведоха отделни заседания и се обвиниха едно друго в опит да узурпират властта. 

Конституционният съд на Молдова отне вчера правомощията на проруския президент Игор Додон и назначи за временно изпълняващ длъжността президент премиера Павел Филип.

Това се случи, след като на 7 юни съдът задължи Додон да разпусне парламента, след като в рамките на три месеца не е съставено правителство, но той отказа да го направи. Вместо това проруската социалистическа партия на Молдова, чийто бивш лидер е Додон, и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство и ново правителство, като съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като премиер.

След като Конституционният съд назначи Филип за президент, той веднага подписа указ за разпускане на парламента и назначи нови избори. 

Междувременно Додон отправи обвинения срещу Павел Филип и олигарха Владимир Плахотнюк, който предвожда Демократическата партия, за това, че искат да узурпират властта.

Правителството на Мая Санду се събра днес на заседание в парламента. В същото време кабинетът на Павел Филип проведе заседанието си в сградата на правителството, която беше блокирана от полицията.

"Тази ситуация в страната ще продължава дотогава, докато олигархът Плахотнюк, завладял всички държавни институции, се намира в Молдова. Ние не искаме да усложняваме ситуацията. Надявам се, че тези, които се опитват да узурпират властта, осъзнават своето положение и ще се оттеглят доброволно", коментира Санду.

Филип пък призова държавните институции да продължат да функционират нормално, защото "гражданите не бива да страдат заради политическата криза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови