Двегодишно дете с доживотна присъда в Северна Корея, защото семейството му имало Библия

Александра Маркарян 29 май 2023 в 18:08 3939 1

Постер с призив за свобода за християните в Северна Корея. Протест в САЩ, юли 2023 г.

Снимка Getty Images

Постер с призив за свобода за християните в Северна Корея. Протест в САЩ, юли 2023 г.

Двегодишно дете и цялото му семейство са били осъдени да прекарат в лагер за политически затворници до края на живота си. Извършеното от тях "престъпление" е, че притежават Библия.

Случая е от Северна Корея. Описва го организацията Korea Future в доклада си "Преследване на вярата: Документиране на нарушенията на религиозната свобода в Северна Корея" от октомври 2021 г. Той е цитиран в последния доклад за състоянието на религиозните свободи в страната, изготвен от Държавния департамент на САЩ.

Семейството е арестувано през 2009 г. въз основа на религиозни практики и притежание на Библия.

Севернокорейската неправителствена организация описва отричането на религиозната свобода в страната като "абсолютно" и разказва за множество случаи на произволни арести и задържания, изтезания и нечовешко отношение, екзекуции на хора заради религиозните им убеждения. Преследват се основно християните и последователите на шаманизма.

През визираната година са документирани 244 жертви на религиозно преследване. 150 от тях са изповядвали шаманизъм, 91 - християнство.

Репресираните са на възраст от 2 до 80 г. Повече от 70% от тях са жени и момичета. Обвинени са в извършване на религиозна дейност, притежание на религиозни предмети, контакти с религиозни лица, изповядване на религиозни убеждения. Заради това са подлагани на арести, принудителен труд, отказ от справедлив съдебен процес, депортиране, сексуално насилие, смърт.

"Бях сигурна, че няма да оцелея - казва практикуваща шаманизъм жена, подложена на гладуване. - Непрекъснато имах диария, дори когато пиех само вода. Тежах само 35 килограма. Днес тежа 60. Бях като скелет."

Други оцелели показват белези от нанасян побой, разказват, че са ги хранили със замърсена храна, че са ги принуждавали часове наред да стоят в крайно неудобни пози.

Неправителствената организация Open Doors USA (ODUSA) изчислява, че властите държат в затвора от 50 000 до 70 000 граждани заради това, че са християни. Те са подложени на "жестоко и интензивно" преследване, "залавянето или смъртта (им) са само на една грешка разстояние".

В Бялата книга от октомври 2020 г. Центърът за база данни на неправителствените организации за правата на човека в Северна Корея (NKDB) съобщава за 1 411 случая на религиозно преследване от властите, вкл. 126 убийства и 94 изчезвания между 2007 г. и юли 2020 г. Данните са основани на разкази на бегълци и други източници.

Официално регистрираните религиозни институции в страната, вкл. църкви, са малко и са строго контролирани от държавата. Посетители в тях отбелязват, че до голяма степен те функционират като "експонати за чужденци".

Правителството насърчава доносничеството - тоест съобщаването на властите за всеки, който участва в неразрешена религиозна дейност или притежава религиозна литература.

Съществуването на "подземни" църкви и обхватът на "подземната" религиозна мрежа остават трудни за определяне. Вярващите се крият от семействата си, от съседите, от колегите от страх да не бъдат обявени за "нелоялни" и за тях да се докладва на властите.

Налаганата "религия" от властта е култ към Ким Ир Сен (1912-1994) и Ким Чен Ир (1941-2011). Тази държавна идеология представя двамата мъртви водачи като "изключителни същества" в официални текстове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Зла свекърва

29.05 2023 в 18:46

Тиранията мрази християните, защото те са лакмус за наличието на свобода. Виреят ли християните добре на едно място, значи там има свобода.

И над Северна Корея ще изгрее слънчето на правдата. Мракът винаги изглежда най-голям и непоносим в часовете преди изгрева. Кураж на вярващите, които отстояват убежденията си там. Ще засрамят мнозина от нас, дето сме християни само на Великден и на Рождество Христово.