Две сексуални робини на ИДИЛ получиха наградата "Сахаров"

OFFNews 27 октомври 2016 в 15:52 14655 3

Снимка EPA

Надя Мурад

Две язидки, превърнати в сексуални робини на "Ислямска държава", получиха наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта - "Сахаров". 

Надя Мурад и Ламия Аджи Башар са сред хилядите отвлечени и превърнати в сексуални робини от джихадистите жени и момичета в Ирак. 

Двете жени са отвлечени през 2014 г., когато "Ислямска държава" обсажда селото им - Кочо, в североизточен Ирак. 

Те успяват да избягат от джихадистите и да разкажат историята си. 

Надя обясни, че селото им е нападнато на 3 август 2014 година. На място са убити шестима от братята й, а тя, двете й сестри, както и множество мъже, жени и деца са отведени в Мосул и подложени на небивала жестокост. Част от заложниците са убивани, а младите жени са превръщани в секс робини, ако откажат да приемат исляма. Надя е отведена като робиня заедно със сестрите си, а майка им е екзекутирана.

Жената става свидетел на това как деца са дарявани на членове на "Ислямска държава" като сексуални подаръци. Често на възраст под 10 години, момичета и момчета са насилвани по брутален начин.

Надя успява да избяга в Германия и да получи медицинска помощ, а в момента се е посветила на каузата да помага на пострадалите от геноцидни действия, масовите жестокости и трафика на хора. 

Кандидатурата на двете жени за наградата "Сахаров" е издигната от социалистите и либералите в Европейския парламент. 

Сред останалите кандидати за наградата бяха още бившият главен редактор на турския вестник "Джумхуриет" Чан Дюндар и представителят на кримските татари Мустафа Джемилев.

Дюндар беше задържан миналата година, след като вестникът му представи разкрития, според които турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джемилев пък е депутат в парламента на Украйна, бивш председател на събранието на кримските татари и дисидент от времената на СССР.

Председателят на ЕП Марин Шулц нарече "много символично и важно" решението да бъдат подкрепени тези две жени, които са дошли в Европа като бежанки. 

Язидите са религиозна общност, чиито вярвания представляват комбинация от древни религии от Близкия изток. "Ислямска държава" ги определя като поклонници на Сатаната.

Джихадистите обсадиха Синджар през август 2014 г. и започнаха да отвличат и избиват язиди. В края на 2014 г. джихадистите бяха изтласкани от града и в района бяха открити няколко масови гроба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови