Две руски ракети са прелетели над Румъния и Молдова

OFFNews 10 февруари 2023 в 14:33 2859 3

Залужни
Валерий Залужни.

Две руски ракети са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна, заяви началникът на украинския генерален щаб генерал Валерий Залужни, цитиран от Ройтерс.

По думите му двете ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море.

Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да потвърди информацията от независим източник.

Онлайн вестникът "Украинска правда" цитира говорител на военновъздушните сили, който е заявил, че Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, тъй като не е искал да застраши живота на цивилни в други държави.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен за коментар по случая, но пренасочи въпроса към руското министерство на отбраната, отбелязва ТАСС.

Молдовското министерство на отбраната съобщи, че проверява информацията, а малко след това потвърди, че руска ракета е прелетяла през въздушното й пространство, преди да навлезе на територията на Украйна, и осъди това нарушение.

Молдовското дипломатическо ведомство съобщи, че е извикало руския посланик във връзка със случая, предаде ТАСС. "Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.

Румънското министерство на отбраната каза, че засега няма потвърждение, че руски ракети са навлезли в румънското въздушно пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

10.02 2023 в 18:52

Руски, гнусни номерца. Да вкарат украинското пво в положение като в полския инцидент.

-240

2

редовно четящ

10.02 2023 в 16:30

Време е черноморския флот на рашистан да бъде почерпен с кутия цигари!

865

1

Constanza

10.02 2023 в 15:22

Представям си как се е държал руският посланик в Румъния, когато са го привикали.
 
X

Да помогнем на украинските деца!