'Две думи' и сте в буса - колко секунди са нужни да ви арестуват в Москва

Елена Николова 14 март 2022 в 16:09 4836 2

Снимка стопкадър

Петима полицаи с каски са задържали жена на площад "Манежная" в центъра на Москва тази неделя само защото държи лист, върху който е изписано - "Две думи" ("Два слова"). 

Показвайки листа на площада, жената е вкарана за броени секунди в полицейския бус, се вижда от клип, публикуван в Twitter от руската гражданска платформа Activatica. 

Видеото показва, че всяка форма на протест - дори без явен антивоенен или антикремълски лозунг, вече е опасен за гражданите на Русия.

Впоследствие на видеото се появява и втора жена. Тя започва да говори за войната, наричайки я "военна операция", без да споменава нищо конкретно. Жената е отведена мигновено. 

"Две думи" и сте в буса: колко секунди са нужни, за да ви задържат на площад "Манежная", се казва в анонса на видеото.

Тъй като в Русия действа военна цензура, там е забранено да се споменава, че страната води война с Украйна. Вместо това се използва изразът "военна операция". Забранени са всякакви антивоенни протести, а нарушителите могат да бъдат арестувани и изпратено дори в затвор. Затова на видеото надписът "две думи" заменя слогата от по-ранните протести в страната "Стоп Путин" или "Спрете войната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

14.03 2022 в 17:06

Един час и тукашните кремълски тролове мълчат. Чудят се как да кажат, че това е украински фейк.

14048

1

voododoll

14.03 2022 в 16:30

Втората жена е Про-кремълски трол, която има много видеа в подкрепа на Путин. Тя беше по-скоро косвена жертва, че я объркаха в мелето
 
X

Подкастът на OFFNews