Двама топ мениджъри на пивоварната 'Балтика' са задържани в Санкт Петербург

Подозират ги, че искат да прехвърлят правата на руските марки на компании, свързани с Carlsberg

OFFNews 16 ноември 2023 в 11:34 4090 0

Балтика

Снимка Интернет

Бирата с марка "Балтика".

Двама топ мениджъри на пивоварната компания "Балтика" в Санкт Петербург са задържани за мошеничество и е образувано дело. Длъжностите и имената на задържаните не се съобщават.

"Започнато е дело по част 4 на член 159 от руския Наказателен кодекс (измама, извършена от организирана група или в особено големи размери)", съобщи източник от правоохранителните органи пред "Интерфакс".

"Фонтанка" уточнява, че двамата мениджъри на "Балтика" са подозирани, че "защитават интересите" на Carlsberg Group и се опитват да прехвърлят на датската компания "правата върху оригиналните марки на руската компания".

Carlsberg обяви плановете си да напусне руския пазар малко след началото на войната на Русия срещу Украйна. През юни т.г. компанията подписа споразумение за продажба на "Балтика" (без да посочва купувач), но през юли руският президент Владимир Путин подписа указ, с който "Балтика" бе прехвърлена на "Росимущество" за временно управление.

Оттогава Carlsberg прекъсна всички връзки с бизнеса си в Русия и обвини руското правителство, че го е откраднал.

В началото на октомври компанията отне лицензите на "Балтика", които ѝ позволява да произвежда и продава бира с нейните марки - както международни, така и руски. "Балтика" на свой ред поиска от арбитражния съд да забрани на Carlsberg да прекрати лицензионното споразумение за марките.

Според "Фонтанка" руските следователи смятат, че ръководството на "Балтика" е прехвърлило правата за отдаване под наем на руските марки на пивоварната на чуждестранни компании, свързани с Carlsberg. Твърди се, че това се е случило още преди прехвърлянето на руските активи на Carlsberg към "Росимущество" и е станало основа за наказателно разследване по член за измама.

По данни на изданието полицията и ФСБ са претърсили офиса на "Балтика" и нейните топ мениджъри, като са били иззети и документи. Съдът ще определи мярка на двама мениджъри днес. Друг заподозрян е успял да напусне страната.

От пресслужбата на "Балтика" отказват да коментират случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!