Два самолета се сблъскаха в небето над Украйна, загинали са трима пилоти

OFFNews 26 август 2023 в 18:04 5140 1

Снимка Instagram / JUICE

Андрий Пилшчиков, JUICE, трябваше да бъде един от първите украински пилоти, които ще полетят на американските F-16.

Трима пилоти са загинали при сблъсък на два учебни самолета L-39 в небето на Украйна близо до Житомир, съобщи "Украинска правда". Сред загиналите е популярният украински летец с позивна Juice, който, според различни източници трябваше да бъде един от първите украинци, които да полетят на американските F-16. Новината първо съобщи близкия на Juice Павло Поцелуев, а по-късно вечерта в събота я коментира и президентът Володимир Зеленски. 

"Мечтаехте за F-16 и чакахте новините за пристигането им. Обичахте своята птица и буквално живеехте в небето. Познанството ни не беше дълго, но съм ви благодарен за важните житейски уроци и устрема, който определено ще остане във ВВС и ще бъде двигател за важни промени на новото поколение пилоти. Вечна памет, Juice. Сега вие буквално ще държите небето ни", написа Павло Поцелуев, ръководител на космическия проект "Alpha Centauri" 

Зад позивната Juice се крие легендарният пилот на МиГ-29 Андрий Пилшчиков. Той защитава украинското небе от самото начало на руското нахлуване и участва в противовъздушната отбрана на Киев.

Малко по-късно днес новината беше потвърдена от командването на украинските ВВС.

"С тъга съобщаваме, че на 25 август 2023 година стана ужасна самолетна катастрофа в района на Житомир. По време на изпълнение на бойна задача в небето се сблъскаха екипажите на два бойно-учебни самолети L-39. Тримата пилоти, за съжаление, загинаха. Тече разследване. Сред загиналите е известният пилот от 40-та бригада на тактическата авиация с позивна Juice. Изказваме съболезнования на близките на загиналите. Това е болезнена и непоправима загуба за всички нас", се казва в изявлението на ВВС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

1

Д-р Мазникуров

26.08 2023 в 19:41

Това е ужасна новина, Бог да прости героите-отиват във Валхала, но за съжаление наистина е загуба! Случват се винаги такива неща разбира се! В този ред на мисли обаче, колкото и да има случаен елемент в такива инциденти, има и обективни предпоставки. При цялата надпревара с Времето, колкото и да са умели тези пилоти, те просто страшно бързат! Искат да защитават ефективно Родината си от агресора, колкото се може по-скоро, на новите машини. Натискът от върху тях е огромен. Целият този стрес не може да не доведе до фатални грешки. Тогава, ако просто оставим настрана трагедията от погубения човешки живот, къде отива огромната инвестиция и време за обучението само на един такъв пилот? При положение че такива хора няма в изобилие. И ето следващият въпрос. Защо толкова бързат сега? Отговор: Защото на евро-педера*оидите им трябваше година и половина да осъзнаят че трябва много бързо и ефективно на помагат на Украйна! Аха, и бяха готови за 3 дни да ги оставят на Пусьо и да си гледат рахата!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки