Два пожара лумнаха във френски ядрен реактор

Борислав Белев 05 април 2012 в 21:37 1568 0

Два пожара лумнаха във френски ядрен реактор
Два пожара лумнаха във френски ядрен реактор

Два пожара лумнаха във френски ядрен реактор, заради което реакторът спря автоматично работа днес. Огънят е бил в инсталацията в централата в северната част на страната.

Благодарение на бързата реакция на пожарникарите, пламъците са изгасени почти моментално, предаде Асошиейтед прес.

Според оператора на електроцентралата в град Панли, инсталацията е в пълна безопасност в момента и освен че няма жертви, няма и "никакви последствия за околната среда".

Френските власти за ядрена безопасност (ASN) заявиха, че пожарникарите са открили малки запалени локви петрол и са овладели положението много бързо.

"Това са локви от няколко десетки квадратни сантиметра", заяви пресаташето на ASN Евангелия Пети, като добави, че властите ще предприемат проверка на обекта утре.

Франция генерира 75% от електричеството си от ядрена енергия, но бъдещето на индустрията в страната е под въпрос заради президентските избори, които ще се проведат през април и май.

Франция е най-зависимата от ядрена енергия държава в света, поддържайки 58 реактора и е водещ международен привърженик на атомната енергия.

Нейното доверие в ядрената енергия обаче намаля значително след инцидента с Фукушима, който накара Германия да предприеме стъпки към затварянето на всички ядрени реактори в собствените си граници до края на 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови