Другарят Ким Чен Ун показа на др. Шойгу оръжията, с които разполага Северна Корея

OFFNews 27 юли 2023 в 12:05 2481 4

Шойгу

Снимка БТА/АП

Сергей Шойгу е на посещение в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун демонстрира най-новите оръжия на КНДР пред руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Руска делегация, водена от Шойгу, както и китайски официални лица са на посещение в Пхенян по повод честванията на 70-ата годишнина от края на Корейската война, съобщи Би Би Си.

Сред изложените оръжия е междуконтиненталната балистична ракета Hwaseong (ICBM). Нейното успешно тестване бе през април и се счита за първата севернокорейска междуконтинентална балистична ракета, използваща твърдо гориво.

Изложбата включваше и два дрона с нов дизайн, включително такъв, наподобяващ основния нападателен дрон, използван от ВВС на САЩ, съобщава NK News (специализиран уебсайт, посветен на Северна Корея). За това говорят и руските държавни медии. На външен вид дроновете приличат на американските модели RQ-4 Global Hawk и MQ-9 Reaper, пише РИА Новости. 

Визитата на Шойгу идва на фона на нарастващото геополитическо напрежение между САЩ, Северна Корея и Русия, най-вече заради руската инвазия в Украйна и подозренията, че Пхенян доставя оръжия на Москва, за да ги използва във войната срещу Украйна. Още миналата есен се появиха версии за доставка на артилерийски снаряди и ракети с малък обсег.

Пхенян и Москва категорично отричат.

През март САЩ обявиха, че разполагат с разузнавателни данни за плановете на Русия да изпрати делегация в КНДР, за да предложи на севернокорейския режим храна, от която КНДР постоянно се нуждае, в замяна на оръжия, които липсват на Москва за войната.

Северна Корея е изправена пред сериозен недостиг на храна, изострен от затварянето на граници и тежките международни санкции заради ядрената програма на страната.

Ким Чен Ун и Шойгу обсъдиха "въпроси от взаимен интерес" в областта на националната отбрана и международната сигурност, съобщи държавната информационна агенция KCNA.

"Другарят Ким Чен Ун информира другаря Сергей Шойгу за оръжията и военното оборудване, с които е оборудвана Корейската народна армия през последните години", се казва в съобщението на KCNA.

Очаква се посещението на делегациите на Китай и Русия да завърши с мащабен военен парад.

Северна Корея е домакин на чуждестранни делегации за първи път след пандемията от коронавирус. За последно Пхенян покани чуждестранни правителствени делегации на военен парад през февруари 2018 г.

След като Северна Корея затвори границите си в началото на 2020 г., за да предотврати разпространението на COVID-19, властите на страната не са провели никакви срещи с представители на чужди държави на своя територия. Прекъснати са и търговските отношения, включително вносът на стоки от първа необходимост.

Може би фактът, че чуждестранни посетители вече са поканени в страната, предполага, че Пхенян се готви да премахне строгите си гранични ограничения, смятат анализатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

27.07 2023 в 14:54

Шойгу ако не го е срам да ходи да проси снаряди от Ким, значи е изключително дебелокож.

2099

3

Mateevk

27.07 2023 в 13:30

Докъде само се докараха другарите Путин, Шойгу и т.н. До Северна Корея, която била победила. Не знам кой се води победител и кой победен, ама погледнете 70 години след войната на какво прилича "победителят" - Сев.Корея и на какво "победеният" - Южна Корея. Същата работа като победилият във ВСВ СССР и победената Германия...Понякога историята дава шансове на някои с мания за вечни победители да бъдат победени и отрезвени, за да влязат в руслото на нормалността, ама те като не искат да се възползват, няма какво да се направи. Само малоумни комплексари могат да се изживяват като вечни победители, докато умните успяват да извлекат ползи от загубите...

12407

2

Bad Horse

27.07 2023 в 12:48

Събрали се куция и слепия. Това което Северна Корея има са големи запаси от артилерия и снаряди от старите съветски калибри. Това и ще дадат.

Което пък ще отпуши Южна Корея да отвори нейните наистина ОГРОМНИ запаси от артилерия и снаряди по НАТОвски образец. Тези хора имат най-големия запас в момента, повече дори от САЩ. И огромна военна индустрия насочена към износ.

9347

1

Анализи

27.07 2023 в 12:45

Сенерокорейците правят копия на американските дронове за които дават луди пари за ембаргови чипове, какво от това, че няма какво да ядат. Това изобщо не го интересува лидерът им.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика