Дроникадзе терорът в Украйна

Иван Орлинов 18 октомври 2022 в 17:43 11090 7

терор
Терорът над жителите на Киев.

"Дроникадзе" - жаргонен неологизъм от последните дни за иранските ударни безпилотни летателни апарати – „ДРОНове камИКАДЗЕ, Shahed 136 - Б. ред.)

Ескалиралите на 17-и октомври и продължаващи понастоящем в дълбочина на територията на Украйна (особено в района на Киев) удари с ирански баражиращи боеприпаси се възприемат като „топ новина“ по света. Разрушенията и жертвите (макар и несъпоставими с ефекта от използването на класически ракетни системи) пораждат психологическо напрежение, с пряко въздействие върху военната обстановка в Украйна.

По-важно обаче е, че засиленото внимание за овладяването на заплахата от дронове-камикадзе води до пренасочване на усилията на и без това ограничените средства за противоракетна и противовъздушна отбрана на Украйна извън обсега на фронтовата полоса.

Shahed 136, по номенклатурата му в руската армия „Геран-2“ е баражиращ ударен безпилотен летателен апарат, разработен и произведен в Иран, за пръв път публично демонстриран през 2020 г. Той е в състояние да „патрулира“ продължително време във въздуха в района на целта в режим на „изчакване“ и да я атакува след получаването на команда от оператора или да изпълнява задачи автономно, по предварително заложен алгоритъм.

Данните за далекобойността на системата варират в зависят от използваната бойна част (но тя е не по-малко от 1000 км). За пускова установка се използва контейнер, който може да бъде маскиран като ремарке на товарен автомобил, да се превозва от железопътна платформа или от плавателен съд.

Според оценката на американски експерти от Института за изследване на войната: поразяващото фугасно въздействие на бойната част на дрона (до 50 килограма взривно вещество) е приравнено с ефекта от огневото въздействие на три стандартни артилерийски снаряда калибър 155 мм.

Сред преимуществата на тази система се посочват:

- Ниската цена (около 200 000 долара);

- Значителната автономност и продължителност на полета;

- Буталният, ниско оборотен двигател има ограничено топлинно излъчване, поради което зенитните системи с инфрачервено насочване не са достатъчно ефективни;

- Управлението на системата се основава на руската спътникова система за геопозициониране ГЛОНАС;

- Всички автентично руски безпилотни летателни апарати, използвани в Украйна, отстъпват значително по тактически характеристики и по бойни възможности на „Геран-2“:

Олексий Арестович, съветник при офиса на украинския президент:

„Иранските дронове са оръжие, с което Русия се опитва да промени „правилата на играта“. Заради тяхното количество – повече от 2000 броя, а не в резултат на техните бойни възможности.

Спешната задача е нашата противовъздушна отбрана да „бъде претоварена“. Да ни заставят да изразходваме нашите зенитни ракети, а след това да продължат безнаказано да нанасят ракетно-бомбени удари по нашите войски и по тила. С тази тактика, в съчетание с масата новомобилизирани запасняци, въоръжени с белоруско оръжие, Путин се надява да спре нашите войски.

Започва нов „рунд“ във войната и той може да бъде по-сложен от предишния, не само за фронта, но и за тила“.

Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна:

„Бруталните руски атаки срещу гражданската инфраструктура водят до политически обрат в отношенията с нашите съюзници. На дневен ред е изграждането на интегрирана, тристепенна система за противовъздушна и противоракетна отбрана в Украйна. И в момента вече тече съгласуване на конкретиката. Решен е въпросът за доставката от Испания на зенитно-ракетните системи HAWK, а от Франция – на комплексите „Crotale“. Допълнително се обсъжда включването и на френските системи SAMP-T.“

В специално заявление съветникът в Офиса на президента на Украйна Михайло Подоляк призова „Русия да бъде изключена от Г-20“ заради терора с „дроникадзе“. Този призив ще окаже влияние върху атмосферата на планираната за 15-и ноември среща на високо равнище на Г-20. За което Русия има формална покана, но където е твърде вероятно да изпадне в демонстративна изолация, ако реши да участва.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел:

„Ако се докаже причастността на Иран в доставката за Русия на ударни безпилотни апарати, ЕС ще въведе нов пакет от санкции срещу Иран“.

Абас Галямов - руски политолог и публицист, през периода 2008 – 2010 година работил в екип, който подготвя официалните изявления на Путин:

„Путин се намира в стратегическа задънена улица. Въпреки, че с иранските дронове той получи допълнителен ресурс. От гледната точка на мнозинството на „ZZ патриотите“ в Русия, доставите именно на иранско въоръжение изглежда „дивотия“. Но те пропускат „китайската“ следа в производството на ракетни и на безпилотни системи в Иран. И фактът, че Иран активно изпитва практически такова въоръжение в Йемен, срещу Саудитска Арабия и в „прокси“ войната в Сирия.

Договаряйки се с Иран, Путин автоматично се сблъсква с интересите на Израел. Израел вече обяви, че снема формалното вето на доставките на специално имущество за Украйна. Защото Русия сътрудничи със „заклетия враг“ на Израел – Иран.

Веднага след като стана известно за закупуването от Русия на ирански дронове, Израел организира доставки, не пряко, а чрез Полша на свои системи за борба с дронове. А те са еталон в тази категория въоръжения. И са основа на „железния купол“, който защитава Израел от ирански ракетни обстрели и от атаки с дронове.

Именно това е „стратегическата задънена улица“ за Путин, защото ескалирайки за пореден път, той затъва все по-дълбоко без да е в състояние да предизвика обрат.“

Украинският политолог, политтехнолог и писател Михаил Шейтелман:

„Иран предоставя дронове и ракети само на две терористически организации – на Хизбула и на Руската федерация. Когато количествата дронове бъдат изчерпани, Иран е в състояние да предостави и „шахидски“ пояси за всеки мобилизиран руски военнослужещ. Наличностите са достатъчни.“

Терорът на „дроникадзе“ който ескалира в Украйна поставя с нова острота въпроса: „Къде сме ние (България) на осмия месец от войната?“

Еднозначният отговор е:

„Там, където бяхме и по времето на Варшавския договор!“

Това засяга в огромна степен нашия президент - по конституция върховен главнокомандващ. Между впрочем, в предишната си „битност“ - боен летец-изтребител и командващ на ВВС. Но сега главен застъпник за съхраняването на „оперативната съвместимост“ на българската армия с въоръжените сили на Руската Федерация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

6

AntiZ

19.10 2022 в 18:27

Парапетка курнизова пак не спря вибратора и мислите и се заджуркаха като шейк. Руските дебили опряха до ирански дронове, щото снарядите от ВСВ поприключиха. Очакват да получат и високоточкови прашки от зимбабве. С тях местните свалят кокосови орехи.

345

5

Джендо Джедев

18.10 2022 в 21:13

Тапет, дай да видим какво точно е казал Жданов по случая. Да не излезне, че не било компютри...

345

4

Джендо Джедев

18.10 2022 в 20:56

Държавата, изстреляла първия човек в космоса, опря до дронове от Иран. Ега ти свлачището! :D

924

2

Diogen

18.10 2022 в 18:06

Ислямофашисткият режим в Иран трябва да бъде свален чрез нови строги икономически санкции и военноморска блокада. Не бива моллите да бъдат оставени да изнасят петрол.
 
X

Да помогнем на украинските деца!