Дрон удари стратегическа рафинерия на руснаците край Краснодар

OFFNews 31 май 2023 в 09:32 4302 1

Снимка

Неидентифициран дрон е поразил тази нощ инсталация в стратегическия за Русия Афипски нефтопреработвателен завод в Крансодарска област, съобщи губернаторът Вениамин Кондратиев. В резултат на попадението е избухнал пожар в съоръжение за дестилация на масла. Руската страна обвинява за инцидента украинската армия. Рафинерията се намира в селището Афипский на 20-ина километра от Краснодар и на 120 километра от Новоросийск.

„Пожар в Северския район, на територията на Афипската рафинерия. Гори една от установките за дестилация на мазут. По предварителни данни причината е удар с безпилотен летателен апарат. На място работят пожарните разчети на предприятието, Министерството на извънредните ситуации и екстрените служби, за да ликвидират максимално бързо огъня“, написа в Телеграм Кондратиев, който допълни, че държи ситуацията „под личен контрол“.

Според съобщенията в социалните мрежи, атаката е осъществена към 3 през нощта местно време. В радиус от няколко километра около рафинерията е чута експлозия, а кадри са запечатали огромен огнен стълб над комбината. Каналът „Baza” пусна и видео с точния момент на взрива.

Рафинерията в Афипский е с капацитет за преработката на 6,25 млн. тона годишно.

Информацията за атаката срещу комбината идва само часове след масираните полети на дронове в посока Москва – от 8 по официални данни на Министерството на отбраната до над 30 по данни, цитирани дори от пропагандиста Володимир Соловьов. Украйна вече обяви, че няма нищо общо с дроновата атака срещу столицата на Русия, но я наблюдава с удоволствие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков