Дрон над руски цистерни: Петролна база в Брянска област избухна в пламъци тази нощ

OFFNews 30 ноември 2022 в 10:12 5357 1

Снимка Фокус Украйна

Пожарът е забелязан в 5.01 часа местно време в четвъртък.

В Суражайския район на Брянска област в Русия е избухнал пожар в ранните часове на деня. По първоначални данни гори петролна база на руснаците. Инцидентът е потвърден както от Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация, така и със снимки и видеозаписи от мястото на инцидента.

Според съобщения в социалните мрежи горят две петролни хранилища на нефтено депо. Руски източници твърдят, че пожарът е избухнал след като неидентифициран дрон е пуснал над базата боеприпаси.

Сураж се намира на десетина километра от границата с Беларус и повече от 100 километра по права линия от границата с Черниговска област на Украйна.

РИА Новости съобщава с позоваване на губернатора на Брянска област Александър Богомаз, че спасители са локализирали пожара в резервоар с петролни продукти. „Благодарение на синхронизираната и оперативна работа на пожарно-спасителните подразделения пожарът е локализиран“, казва Богомаз. По официална информация от руска страна площта на пожара е над 1800 квадратни метра, за потушаването му са хвърлени 80 души и 30 противопожарни машини, в това число противопожарен влак.

Заради повишения риск от диверсии и близостта до фронта от април на територията на Брянска област действа жълта степен на терористична опасност, а октомври в Брянска, Белгородска и още 6 гранични региона е въведен режим на „средно ниво на реагиране“, който предвижда усилване на охраната на обществения ред, специален режим на работа на държавните обекти и ограничено влизане и излизане от и на територията на областите.

До момента официалните руски агенции и новинарски портали не свързват директно пожара с диверсионна дейност на Украйна или антивоенни сили в самата Русия, но правят ретроспекция на атаките от украинска страна срещу пригранични райони и стратегически обекти в последните седмици и месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови