Драма със заложници в Мали завърши с 12 загинали

OFFNews 08 август 2015 в 19:45 933 0

Малийската армия щурмува днес хотел в град Севаре, използван от служители на ООН, и освободи заложници, блокирани в него почти 24 часа от предполагаеми ислямистки бунтовници.

Заложническата криза завърши с 12 убити - петима малийски войници, петима нападатели и двама чужденци, единият от които украинец.

Въоръжени мъже завзеха вчера сутринта хотел "Библос" в градчето Севаре, на около 600 км северозападно от столицата Бамако. Нападателите дълго отбиваха атаките на малийската армия, която бързо обкръжи хотела.

Нападението е извършено доста по на юг от пустинните райони, където действат ислямистките бунтовници и е поредният удар по малийската армия и персонал на ООН, нанасян от бунтовници, свързани с Ал Кайда, пише Ройтерс.

„По предварителни данни, получени от малийската страна и мисията на ООН в Мали, в резултат на нападението са били взети за заложници четирима граждани на Украйна, един от които е загинал. Един от украинците успял да избяга от нападателите и сега се намира в база на МИНУСМА в провинция Мопти. Другите двама граждани са освободени по време на антитерористичната операция и в момента са в безопасност“, се казва в съобщението на министерството на външните работи на Украйна.

По информация на министерството, посолството на Украйна е в постоянен контакт с компетентните органи в Мали и мисията на ООН за установяване самоличността на загиналия украинец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови