''Досега руската дипломация не е победила украинската в България. И няма да го направи''

OFFNews 03 февруари 2023 в 20:18 4360 3

Дмитро Кулеба в България

Снимка БТА

Дмитро Кулеба в България

"Досега руската дипломация не е победила украинската в България и няма да го направи", заяви в интервю за украинската редакция на Би Би Си украинският външен министър Дмитро Кулеба. 

В отговор на журналиста, според който бившият министър-председател Кирил Петков е доставил оръжие на Киев през трети страни, но руската посланичка в София - Елеонора Митрофанова разполага с много връзки с български политици, украинският първи дипломат припомни посещението си в България през април 2022 г. 

"Няма само посланик, нито едно посолство не работи изолирано. Един посланик не може да постигне желания резултат без работа в екип. И нека бъдем честни - отблокирахме България, след като президентът (на Украйна Володимир Зеленски - бел. ред.) ме помоли да отида там. Бях там няколко дни ( тогава Дмитро Кулеба проведе срещи с президента Румен Радев, тогавашния министър-председател Кирил Петков, министъра на външните работи и отбраната на България.) и дори български журналисти ме питаха защо стоя там толкова дълго", обясни той.

Кулеба признава, че си е тръгнал от България  едва когато въпросът е бил решен. "Не трябва да се предполага, че нещо съществува изолирано, че има посланик, който прави всичко там сам и резултатът зависи само от него", посочва още украинският външен министър.

По думите му ситуацията в България е много тежка политически: "Те влизат в нов тур на избори, но ние ще работим в екип и с България. И досега руската дипломация не е победила украинската в България. И няма да спечели.

Попитан за скорошното назначаване на нов посланик у нас - Олеся Илашчук, и кой е предложил тази кандидатура, Кулеба отговаря, че е проведено интервю с нея и подчертава, че това няма значение, защото е важен резултатът. 

"Ако няма резултат, ще я отзова. Ако няма резултат, никой няма да ме спре да подпиша освобождаването й. Или на всеки друг посланик", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

04.02 2023 в 12:40

Няма как да имаме посланик в посолството ни в Киев, докато достъпа до там е затворен от туловището на един приятел на товарищ Решетников.

-1650

2

ob1

04.02 2023 в 09:23

Слушайте сашка, тя си е спец по долнопробната пропаганда. Не пуска коментар без опорка от руZката гнус в пасольството.
 
X

Да помогнем на украинските деца!