Доносниците от 8б клас. Осъдиха учителка в Русия, разказвала на учениците си `фейкове` за войната

Красимир Крумов 05 август 2022 в 09:41 15923 8

Ирина Ген

Снимка Медиазона

Ирина Ген

45-годишна учителка по английски език от Пенза Ирина Ген беше осъдена на 5 години затвор условно по дело за разпространяване на фалшиви новини за армията, мотивирано от политическа омраза. Разследването срещу Ген тръгнало след донос от ученик от 8б клас в Държавната автономна образователна институция „Училище на олимпийския резерв“. Присъдата е публикувана на сайта на съда, а пред медиите след произнасянето й учителката обяви, че няма да обжалва.

По време на съдебното следствие било установено, че учителката Ген в нарушение на разпоредбите на длъжностната си характеристика и мразейки президента на Русия Владимир Путин с цел да насади тазиомраза и пред учениците публично по време на урок разпространила получена от нея от чужди медии фалшива информация за използването на въоръжените сили на Руската федерация за поддържането на международния мир и сигурност. Конкретно подсъдимата учителка казала на децата, че Русия завладява териториите на чужди държави, че руската армия е започнала войната в ЛНР и ДНР през 2014, че руската армия е бомбардирала родилен дом в Мариупол и, че Русия е планирала да свали президента на Украйна. На осъдената учителка е наложена условна присъда от лишаване от свобода за срок от 5 години с тригодишен изпитателен срок и забрана да заема учителска длъжност за 3 години.

Ирина Ген предподавала английски език в училището на Олимпийски резерви в Пенза през последните 10 години. На 18 март т. г. влязла в дискусия с ученичка от 8б клас и по време на разговора осъдила руското нахлуване в Украйна. Осмокласничката записала разговора и той се оказал в социалните мрежии и медиите

Десет дни по-късно срещу преподавателката по английски било образувано досъдебно производство за разпространяване на фейкове по отношение на руската армия. На 1 април напуснала училището по собствено желание.

Самата Ген признава, че гласът от аудизаписа в училище е неин и потвърждава всяка една казана дума. Още с първите дни от руското нахлуване Ирина Ген преживявала този, както го нарича процес. Към разговора я подтикнали самите деца, които се вълнували от това защо изведнъж сме се превърнали в изпаднала държава, защо целият свят се обръща от нас, защо така, ние сме спортисти, защо няма да отидем на международните състезания, за които толкова време и така упорито сме се готвили. Учениците трябвало да участват в състезание в Чехия, но участието им било отменено заради наложените срещу Русия санкции. И Ген решила да сподели какви, според нея, са причините. Казала, че не е нормално Русия да иска да свали президента на суверенна държава, да завземе нейни територии, да бомбардира родилен дом, да обстрелва Западна Украйна. Една от ученичките коригирала учителката си, че „ние не знаем всички тънкости“ за войната в Украйна.

Няколко деца са правили запис, а бащата на едно от тях се оказал функционер на ФСБ.

Самата Ген предполага, че той е и поръчителят на записа. Учителката и преди се изказвала по обществени въпроси в клас, а децата, вероятно, са споделяли това с родителите си. „Мисля, че бащата е дал поръчката да ме запишат – да ме запишат някога, а този запис да го дадат в правохранителните органи.“ Това е версия на Ирина, но самата преподавателка е на 100 процента сигурна в нея. Както и, че е станала жертва на класически донос. „Да, връщаме се към времената на доносите.“ – споделя тя пред „Идел.Реалии“.

„По някаква причина тази конкретна ситуация, която се разви в света по отношение на Украйна, се оказа много болезнена за нашето общество от гледна точка на страха да не забугим тази война - ужасна, чудовищна и несправедлива, от моя гледна точка. В съзнанието на повечето хора доминира някакъв имперски, териториален ген – трябва да се разширяваме-разширяваме-разширяваме, без да разбираме какво стои зад това, защо го правим, за какво ни е.

Ирина Ген признава, че, може би, осмокласниците не са публиката, с която трябва да се води този разговор, но от друга страна те разбират много и са участници в информационния процес, в който тя е решила да им предостави различната гледна точка. „Може би го направих напразцно.“ – изпитва съмнения учителката.

На 23 март последвал разговор с офицер от ФСБ, на 25 март отишла на работа и видяла ужасените очи на учениците си, всички вече знаели, че са я посетили от службите, въпреки, че още нямало дори заведено дело. Когато се появили сътрудниците на ФСБ в училище, те я поканили в някакъв офис на ул. „Московска“ 72 в Пенза. Казали й, че разполагат със запис, на който се чува, че говоря с учениците на забранени сега теми. Най-сериозното престъпление на Ирина се оказало това, че съобщила на учениците, че руската армия е бомбардирала родилен дом в Мариупол. След като видяла страха в очите на децата Ген решила да напусне. Раздялата в училище била нормална, дори топла. И директорът и завеждащата учебната част и колегите я посъветвали да си намери добър адвокат, пожелали и успех и да спечели делото и да изчисти името си. 


Откъси от разговора. С наклонен курсив са думите на учителката:

- Русия не беше допусната на състезание в Европа, беше отменено участието ни.
- Мисля, че е правилно.
- Защо?
- Докато Русия не започне да се държи цивилизовано, това ще продължи вечно.
<…>
- Разбира се, това не неправилно, вие нямате нищо общо с това. Съгласна съм. Но ние сме провалена страна, ние сме Северна Корея. Разбойническа държава! Вече никъде не ни приемат, защото... Световната общественост се учудва как може да се държи някой така в цивилизования свят. Е, къде да отида? Ето такива работи… А и ти кога искаше да ходиш в Чехия?
- Трябваше да е през юни.
- Със сигурност ли?
- Да, трябваше да е през юни.
- Не, до юни нищо няма да се промени, скъпа моя.. Е, ще отидеш в ЛНР, там има карате. Ще отидеш в ДНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

05.08 2022 в 14:57

Да внимава какво приказва, знае в каква държава е. Явно и се е ходило в затвора, или тъпа.

Малко ли им демонстрира Путин , че за салфетки празна държана като плакат арестува?

Ако се изживява като героиня срещу диктатурата - шапка свалям, ама ще изчезне...

1236

7

БотоксПутю

05.08 2022 в 13:38

Така е там с доносите още от времето на Иван Грозни, създал тайната полиция.

1321

6

4rnor

05.08 2022 в 12:18

Супер! Ама кога и в Българи?! :(

Тука имам един съсед, дето кучето му постоянно ми сере пред входа на къщата и не разбира от забележки да си събира лайната. Нямам търпение да го обадя на ДС, че говори лоши неща за Велика Русия, Радев, Гълъбчо и Мутрофанова.

973

5

Boyan Lyapev

05.08 2022 в 11:32

Не четох докрая,но когато прочетох,че учителката е казала на децата,че руските сили са бомбардирали болница или родилен дом беше,това ми е достатъчно да одобрявам присъдата на тая учителка.Едва ли е само с тая лъжа.И на другия свят съм сигурен,че ще се разбере че украинската страна не е толкова невинна,колкото се разпространява в " демократичния свят".

2099

4

Mateevk

05.08 2022 в 11:22

А така, Бай Пешо, като няма какво друго смислено да кажеш, а ти никога нямаш, кресваш просто "А вие защо биете негрите?" и готово!

-1650

3

ob1

05.08 2022 в 11:01

И разбира се руЗкият трол се включва с whataboutism...
Оправете си кочината и тогава учете САЩ на демокрация

-7325

2

Същото става в САЩ ако говориш против негрите, или че гейовете са с психическо заболяване или, против мигрантите.

-1650

1

ob1

05.08 2022 в 10:01

Магучая-та се връща към корените си и класиката от 1930 - доноси, арести и 10г ГУЛАГ за добър ден.
Ето вече и малките оркчета следват светлия пример на Павлик Морозов и тренират предателства.
 
X

Да помогнем на украинските деца!