Доносници докладваха руски губернатор на полицията, след като каза, че ''няма нужда'' от война в Украйна

Ден 600 от войната: Ожесточените боеве в Авдеевка продължават със загинали цивилни, разрушени домове и свалени дронове

OFFNews 16 октомври 2023 в 09:14 4325 3

Войната в Украйна

Снимка БТА/АП

Войната в Украйна, ден 600

Руска губернаторка беше докладвана на полицията, след като каза, че Русия "няма нужда" от войната в Украйна.

Наталия Комарова е губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг. Коментара си тя направила на среща с жителите на сибирския град Нижневартовск в събота. След това е докладвана за "дискредитиране на руските въоръжени сили", съобщават АП и БТА.

Комарова е и член на управляващата партия "Единна Русия" на президента Владимир Путин.

Доносниците са призовали властите да я разследват. Тя не е задържана и не са ѝ повдигнати обвинения.

Във видеозапис от събитието се чува как съпругата на руски войник коментира пред губернатора, че мобилизираните мъже са били лошо екипирани за фронтовата линия. Комарова ѝ отговаря, че Русия не е била подготвена за нахлуването в Украйна.

„Като цяло, ние не се подготвихме за тази война. Нямаме нужда от нея. Изграждахме коренно различен свят, така че в това отношение със сигурност ще има някои несъответствия и нерешени въпроси“, казва тя.

Заради коментарите ѝ провоенни активисти да я заклеймяват пред властите за „дискредитиране на руските въоръжени сили“.

Дни след като Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., контролираният от Кремъл руски парламент одобри законодателство, което забранява пренебрежителното отношение към военните и разпространението на „фалшива информация“ за инвазията на Москва в Украйна. Руските съдилища са го използвали, за да налагат глоби и затвор на критиците от опозицията, включително тези, които описват пълното нахлуване на Москва в Украйна като война, вместо да използват предпочитания от Кремъл евфемизъм на „специална военна операция“.

На бойното поле в Украйна тече 600-ият ден от войната

Руските военни продължиха офанзивата си в източния украински град Авдеевка, съобщават украинските власти. Двама цивилни са били убити при обстрел, който е бил толкова ожесточен, че екипите за спешна помощ не са успели да извадят загиналите от разрушените сгради, предава телевизия "Ал Джазира".

От Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщават, че са отбили 15 руски атаки близо до Авдеевка, с. Тоненке и Первомайск в Донецка област.

Шестима души са убити при руски атаки, а трима са ранени в района на Херсон. Две управляеми бомби са ударили ключова инфраструктура в града, предизвиквайки частично спиране на тока и прекъсване на водоснабдяването в района.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов съобщава, че 54-годишна жена и 57-годишен мъж са били загинали, след като домът им е бил разрушен при руска въздушна атака.

Руското министерство на отбраната съобщава, че Украйна е изстреляла 27 дрона срещу Западна Русия.

По данни на официални лица 18 дрона са били свалени над района на Курск. Още два дрона са били свалени над Белгородска област.

Русия казва, че е вдигнала изтребител Су-27, когато разузнавателен дрон на САЩ Global Hawk се приближил до руската граница над Черно море, съобщи агенция Интерфакс.

Руският президент Владимир Путин каза пред руска телевизия, че силите на страната са укрепили позициите си по цялата фронтова линия в Украйна, твърдейки, че украинската контраофанзива, започнала през юни, се е „провалила напълно“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

16.10 2023 в 12:33

То никой не бе готов за такава война, включително и украинците. Те си имаха отбранителни линии на изток, където война е относително статична, но не очакваха такова нагло нападение. Никой не мислеше, че Путин е толкова тъп.

Никой не казва и до сега колко точно са жертвите на СССР във войната, може да са 30, може и 40 милиона, другарят Сталин е имал хора ... Та сега Путин за някакви си половин-един милион ли ще се скъпи?

345

2

Джендо Джедев

16.10 2023 в 10:21

Че то самата могучая се дискредитира така брутално, както никой друг не може да я дискредитира, това е ясно на всеки с повече от 2 неврона в главата си.

2099

1

Mateevk

16.10 2023 в 09:58

Не мога да разбера какво невярно е казала губернаторката. Естествено, че миролюбивата Русия няма нужда от тази война. Както съвършено правилно се изрази уважаемият другар Радев, на нея настоява Украйна, която се нуждае от немедлена денацификация, демилитаризация, орязване на територии и да стои далеч от НАТО и ЕС, докато бъде изцяло погълната от Русия. Защо й трябва да се опъва на тази историческа неизбежност?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки