Доналд Тръм обяви, че го заплашил легендарният престъпник Ел Чапо

Мексико дава $3.8 млн. награда за главата на избягалия от затвора наркобарон

OFFNews 14 юли 2015 в 11:46 14719 4

Помощник на милиардера и кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Тръмп е получил заплаха от избягалия от затвора наркобарон Йоахин "Ел Чапо" Гузман и че ФБР разследва случая, пише Reuters.

Ел Чапо - определян като най-опасния престъпник на земята - избяга за втори път от най-строго охранявания затвор в Мексико в събота, 11 юли през тунел, дълъг 1.5 км. Според вътрешния министър на Мексико бягството е станало с помощта на служители на затвора.

Преди да влезе в затвора за втори път Ел Чапо беше лидер на един от най-големите наркокартели в света - "Синалоа", спечелил милиарди от внос на кокаин, марихуана и метамфетамини в САЩ.

Reuters подчертава, не може да потвърди, че заплахата чрез Туитър акаунт наистина идва от Ел Чапо. Говорител на ФБР обяви, че стандартната процедура е нито да се потвърждава, нито да се отрича за разследвания на ФБР.

Милиардерът Тръмп, който вече е предизвиквал полемика с думите си, че много нелегални имигранти от Мексико са престъпници и изнасилвачи, обяви в неделя в изявление, че "корумпираните власти в Мексико" са позволили на Гузман да избяга от затвора.

Заплахата е дошла от Туитър акаунт,създаден на името на Йоахин Гузман Лоера. Туитът гласи дословно: "Продължавай да ни обвиняваш незаслужено и ще те накарам да изядеш шибаните си думи, отвратителен бял педераст".

Четирима представители на мексиканското правителство заявиха, че не могат да кажат дали Гузман действително стои зад този акаунт, както и няколко други на името на престъпника.

Мексико обяви награда от 3.8 милиона щатски долара (60 млн. мексикански песо) за залавянето на наркобарона.

Мерките за сигурност в Мексико бяха повишени, полети бяха спрени, а контролът по границата - увеличен.

Гватемала, където Гузман бе заловен през 1993 г., също увеличи проверките по границата си с Мексико в отговор на новината за бягството му.

Тогава Гузман беше вкаран в същия затвор в Мексико, но успя да избяга през 2001 г. 

Десетки надзиратели бяха разпитани, след като се разбра, че Ел Чапо е успял да избяга втори път.

Видео кадри показват как Гузман влиза в зоната на душовете на затвора в 20:52 минути местно време в събота. Тунелът, свързан със зоната на душовете, е бил прокопан през последната година. Той излиза в поле с царевични насаждения близо до затвора. При откриването на тунела е установено, че вътре има вентилация и осветлени, охраната е намерила също мотоциклет, за който се смята, че е бил използван, докато тунелът е бил прокопаван. В сграда близо до затвора е имало легло и кухня и властите предполагат, че този, който е копаел тунела е живеел там. Според изчисления, базирани на височината, широчината и дължината на тунела, изкопаната пръст би трябвало да може да напълни 379 камиона.

Президентът Пена Нието нарече бягството "оскърбление към държавата" и разпореди пълно разследване.

Личното богатство на Гузман се оценява на 1 милиард щатски долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови