''Долу "Хамас'', скандират палестинци, евакуиращи се от Хан Юнис

OFFNews 28 януари 2024 в 18:14 4602 5

Снимка БТА/ ТПС

Стотици палестинци, евакуиращи се от Хан Юнис, скандираха "Долу "Хамас" вчера, на видеклип, публикуван в социалните мрежи от израелските власти в момент, когато пукнатините в контрола на терористичната групировка върху ивицата Газа продължават да се увеличават.

Това съобщава израелската новинарска агенция Тазпит прес сървис (ТПС), цитирана от БТА.

Записът беше разпространен от Координацията на правителствените дейности в териториите (COGAT) - звено под шапката на израелското министерство на отбраната, което координира гражданските въпроси между израелското правителство, армията, международните организации и палестинската власт.

"Ексклузивни кадри: голям брой жители на Газа се евакуират в защитена хуманитарна зона, скандирайки "Долу "Хамас". Видеозаписът е бил направен в новия коридор в западната част на Хан Юнис, осигуряващ на жителите на Газа достъп до хуманитарната зона Ал Мууаси", написаха от COGAT в "Екс".

Според представителя на звеното генерал-майор Расан Аиян "през последните дни виждаме все повече и повече доказателства за критики, изразявани публично от жителите на Газа срещу терористичната организация "Хамас". Жителите на ивицата Газа с право предпочитат своето собствено благополучие и безопасността на децата си пред продължаващото засилване на бойците на "Хамас" и терористичните дейности, които вредят на тях и бъдещето им."

Публичното противопоставяне срещу "Хамас" в Газа - нещо, смятано някога за немислимо - идва след подобни инциденти през последните дни.

Както ТПС вече съобщи в сряда, протестиращи палестинци в Дейр ал Балах, включително много деца, призоваха терористичната групировка да освободи израелските заложници и да прекрати войната, за да може те да се върнат по домовете си в Северна Газа. Пред Болницата на мъчениците от Ал Акса в Дейр ал Балах, деца държаха бели листчета хартия с надпис "Да на връщането на заложниците" и изразяващи желание да се върнат по домовете си в Джабалия и Бейт Лахия, в северната част на ивицата.

Този протест се състоя един ден след друга малка демонстрация срещу "Хамас" в град Рафах в Южна Газа. На видеоклипове, разпространяващи се в социалните мрежи, палестинци проклинат "Хамас" и "силния човек" в Газа Яхия Синуар, който организира масовото убийство на 7 октомври на израелци, живеещи близо до границата с ивицата.

Въпреки че няма организирана опозиция срещу Хамас, поддържаната от Иран терористична организация е разположила през последните дни представители на контролираните от нея сили за сигурност в бежански центрове, училища и други места през последните дни, за да предотврати подобни протести.

Най-малко 1200 души бяха убити при атаките на "Хамас" срещу израелски общности близо до границата с Газа на 7 октомври. В момента "Хамас" държи 136 мъже, жени, деца и войници в плен в Газа. Няколко души остават в неизвестност, докато израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

5

поп Дръвчо

28.01 2024 в 23:04

Глупости пълни

в газа никога не е имало нормални избори, те нали и те строяха комунизма та е като у нас през 80-те

400

4

демотиватор

28.01 2024 в 22:55

Нима на "мирните палестинци" им дойде големият : "А бе как можахме толкоз години да го избираме все тоя Хамас и ей докъде ни докара!"
Може би чудото е станало и да вземат сега да посочат с показалец хамасовците между тях на когото трябва... (ジ)

1000

3

KREATOR

28.01 2024 в 19:19

Джони,

Рашките ги селектират 1000 години за да ги направят на Попови собаки.....светва лампата - гласуват за Путин, угасва лампата - псуват запада.....а ако някой проумее какво става - каторга .....няма по потиснат и оскотял народ от тях !

15914

2

поп Дръвчо

28.01 2024 в 18:57

Джони, недей с лошо.

Е виж ги как руснаците събират подписи за Надеждин - въпреки че, ако не им се получи, тоя списък с имена и адреси ще бъде разпратен на регионалните репресивни структури.

Като си спомня как ние носихме портрети на Гошо Тарабата не толкова отдавна...

Ясно че някой като се окопае във властта почва да изнервя много хора, ама пак заради това от определен момент натам никой не може да гъкне.

2073

1

Johnny B Goode

28.01 2024 в 18:29

Ей, това арабите ще излязат по-умни от рашките. Усетиха се къде им е проблема, докато блатното племе още носи портретите на Путьо по манифестации
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки